Seminar interdisciplinar pe teme de discriminare
1/19061
calendar_month 29 Oct 2010, 00:00
Proiectul pentru burse doctorale europene EDUCATI – Excelenta Doctorala Umanista in Cercetare: Aplicatii si Teorii Interdisciplinare, seria 2008-2011, al Universitatii din Bucuresti si al Universitatii de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu" din Bucuresti, organizeaza vineri, 29 octombrie 2010, orele 16.00-18.00, un Seminar interdisciplinar cu titlul "Diversity, gender equality and anti-discriminatory policies and practices in EU. Towards a shared European public sphere", in Amfiteatrul Odobescu al Facultatii de Litere (str. Edgar Quinet, nr. 5-7, sector 1).

Moderatorul dezbaterilor este conf. univ. dr. Adela Rogojinaru, de la Sectia de Comunicare si Relatii Publice a Facultatii de Litere din cadrul Universitatii din Bucuresti, in calitate de expert pe termen scurt in Proiectul EDUCATI.

Invitatul special al Seminarului va fi doamna Sue Wolstenholme, expert al Chartered Institute for Public Relations (CIPR), Londra, Marea Britanie.

Consultant in comunicare institutionala, comunicare interculturala si important membru al comunitatii internationale a specialistilor in Relatiilor Publice, Sue Wolstenholme ne introduce astfel in subiectul interventiei sale, printr-un exemplu punctual, recent si de mare relevanta pentru discutii: "The Romani people (also known as Roma, Gypsies or travellers) are the largest ethnic minority in Europe, where they have been living for over 700 years. They are also the most discriminated against group across all of Europe. A study was undertaken during September to analyse what is thought about the Roma by the UK population, by way of a news media content analysis and what they think about their image and how they are perceived. The news content was suddenly enlarged soon after the study started, when President Sarkozy ordered the deportation of Roma people from France to Romania. The paper from the study and its academic underpinnings, will be reported upon in detail and as the work is developing further, the group will be asked to add to the findings in a workshop on discrimination and prejudice."

Atat problema punctata de invitata din Marea Britanie, cat si reflectiile celorlalti participanti la dezbatere ii intereseaza direct pe doctoranzii proiectului, dat fiind faptul ca ei studiaza in principal cultura si civilizatia europeana, in contexte mai largi, in special moderne si contemporane, dar si aspectele umaniste ale comunicarii sociale, patrimoniul construit si de imagine si varietatea formelor culturale, in relatie cu institutiile statului democrat si cu regimurile de vizibilitate din spatiul public.

Seminarul interdisciplinar din 29 octombrie sta - ca si sesiunea prealabila din 24 septembrie, Doctorand in Occident: mod de folosinta - sub semnul problematicii egalitatii de sanse, a nediscriminarii si a respectarii diversitatii identitare. Concluziile discutiilor si problemele dezbatute in cadrul Seminarului, de aceasta data abordate printr-o analiza imagologica de ordin cultural, politic si social, merita si ele sa fie luate in considerare in viitoarele strategii politice si cultural-academice ale Romaniei.

Proiectul EDUCATI este implementat de patru scoli doctorale ale Universitatii din Bucuresti, dintre care trei strict in filologie (de la Facultatea de Litere, de la Facultatea de Limbi si Literaturi Straine – "Limbi si identitati culturale" si "Studii literare si culturale") si una in studii umaniste, arte, arhitectura si urbanism (din Consortiul cu Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu" din Bucuresti - "Spatiu, Imagine, Text, Teritoriu" -, organizata de Centrul de Excelenta in Studiul Imaginii al UB si Departamentul de Studii Avansate al UAUIM).



Grupul-tinta al acestui proiect este format din 77 de doctoranzi, de la ambele universitati.

Proiectul EDUCATI este cofinantat din Fondul Social European prin "Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane" – "Investeste in oameni!", pentru perioada 2008-2011.

Persoana de contact:

Lector dr. Laura Mesina

Responsabil logistic Proiect EDUCATI 1

Sursa: Unibuc