Seminar national pe tema limbii franceze
1/16865
calendar_month 03 Iun 2010, 00:00
Comisia pentru Cercetare si Inovare in Didactica a Asociatiei Romane a Profesorilor de Franceza se intruneste in cel de-al doilea seminar national al sau sub cupola Universitatii "Lucian Blaga" Sibiu in zilele de 4, 5 si 6 iunie. Tema seminarului este: "Ameliorarea formarii initiale a profesorilor de franceza din Romania ; referentiale, dispozitive, strategii".

Evenimentul este inscris pe lista manifestarilor stiintifice ale Universitatii "Lucian Blaga" Sibiu, fiind organizat de Asociatia Romana a Profesorilor de Franceza si de Catedra de Studii Franceze si Francofone si Lectoratul francez din Facultatea de Litere si Arte a Universitatii "Lucian Blaga", cu sprijinul Serviciului de Cooperare si Actiune Culturala al ambasadei Frantei in Romania, al Organizatiei Internationale a Francofoniei, al Delegatiei Wallonie-Bruxelles si al Biroului pentru Europa Centrala si de Est al Agentiei Universitare a Francofoniei. Toate aceste institutii vor fi reprezentate in cadrul forumului sibian, dovada a interesului real cu care ele urmaresc si sprijina procesul de profesionalizare si promovarea calitatii in invatamantul romanesc.

Vor participa la lucrarile seminarului, Isabelle Gruca, directoarea Institutului de Limbi al Universitatii "Sophia Antipolis" din Nisa (Franta), Marianne Gautier, directoarea "ATALANTE Innovations" (Franta), Dan Ion Nasta, director de cercetari la Institutul pentru Stiintele Educatiei si membru in comitetul director al Centrului European pentru Limbile Vii din Graz (Austria), Ion Farcasanu, professor, vicepresedinte al Asociatiei Romane a Profesorilor de Franceza si alti invitati de marca. Sunt asteptati sa soseasca in Sibiu, pentru a participa la lucrari, didacticieni din mai multe universitati romanesti cu traditie in formarea profesorilor, profesori din invatamantul preuniversitar cu experienta atestata, mentori, colegi pasionati de cercetarea si de inovarea didactica, precum si premiantii primului Concurs National de Fise Pedagogice si altii. Evenimentul are loc in conditiile in care membrii colectivului Catedrei de Studii Franceze si Francofone, organizatorii manifestarii, pregatesc deschiderea unui masterat de didactica cu incepere din octombrie viitor.

Cu cele 4 conferinte (Isabelle Gruca, Marianne Gautier, Dan Ion Nasta) urmate de dezbateri, 2 workshop-uri (Marianne Gautier, Sylvain Audet) si 3 mese rotunde moderate de Cecilia Condei (Universitatea Craiova), Simona Aida Manolache (Universitatea "Stefan cel Mare" Suceava) si Mircea Ardeleanu (Universitatea "Lucian Blaga" Sibiu), alternand cu momentele de socializare si de discutii, seminarul se distinge printr-o densitate si un echilibru optime.

Lucrarile se vor desfasura in prima parte a zilei de vineri 4 iunie in sala Consiliului Facultatii de Litere si Arte si, in continuare, pana duminica la pranz, in sala de conferinte a Academiei Evanghelice Transilvania (Str. Livezii 55). Participarea este libera, in limita locurilor.

Sursa: Universitatea Lucian Blaga din Sibiu