studentie.ro  »  Cariera  »  Dezvoltare  »  SIMPOZION OMAGIAL MARIAN PAPAHAGI LA UBB

SIMPOZION OMAGIAL MARIAN PAPAHAGI LA UBB

6/67391
calendar_month 14 Oct 2009, 00:00
In zilele de 15-16 octombrie 2009, la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca va fi organizat Simpozionul international Ratiuni de a fi – Ragioni di essere. Per Marian Papahagi, dieci anni dopo, dedicat personalitatii marelui italienist, romanist, filolog, critic literar Marian Papahagi (1948-1999), la zece ani de la trecerea sa in nefiinta.
Evenimentul se desfasoara in colaborare cu Institutul Italian de Cultura din Bucuresti, Centrul Cultural Italian din Cluj, in parteneriat cu Universitatea La Sapienza din Roma, cu Universitatea Roma Tre si cu Universitatea din Pisa.
Simpozionul isi propune sa il omagieze pe cel care a fost unul din reprezentantii cei mai de seama ai culturii romane din ultimele decenii ale secolului al XX-lea, opera a caruia, distinsa de o inalta rigoare si valoare stiintifica, a dobandit recunoasterea internationala in randul italienistilor si cel al romanistilor.
La aceasta manifestare stiintifica vor participa personalitati marcante ale culturii romane si italiene precum Horia-Roman Patapievici, scriitor, fizician, filosof si eseist roman; Victor I. Stoichita, unul dintre cei mai cunoscuti critici si istorici de arta din Europa; filologi romanici de talie internationala precum Roberto Antonelli (Universitatea Roma – La Sapienza), Lorenzo Renzi (Universitatea din Padova), Corrado Bologna (Universitatea Roma Tre); de asemenea cunoscutii si apreciatii romanisti din Italia, Luisa Valmarin (Universitatea Roma – La Sapienza) si Bruno Mazzoni (Universitatea din Pisa).
Lucrarile colocviului se vor desfasura in data de 15 octombrie la Facultatea de Litere (str. Horea nr. 31), cu deschiderea oficiala in sala Eminescu la ora 09.00, iar intre 11.30-19.00 in sala Popovici. In data de 16 octombrie, lucrarile se vor desfasura in Sala Club a Colegiului Academic (str. E. De Martonne nr. 1), intre orele 09.00-16.30.
Cu ocazia evenimentului, in data de 16 octombrie 2009, la ora 17.00, va avea loc dezvaluirea efigiei profesorului Papahagi in Parcul Memoriei Universitare (str. M. Kogalniceanu nr. 1) si, la ora 17.30, in Aula Magna a Universitatii Babes-Bolyai se va desfasura ceremonia de acordare a Premiului Marian Papahagi, aflat la a II-a editie, acordat specialistilor in cultura si civilizatie italiana.
Arsene Cosmin Madalin - editor Studentie.ro