Tinerii cauta joburi in IT, marketing, e-commerce sau HoReCa. Cariera sau bani facuti rapid?
4/42606
calendar_month 01 Sep 2023, 15:00


Romania inca sta prost la capitolul integrarea tinerilor pe piata muncii. In tara noastra, rata somajului in randul tinerilor cu varsta intre 15 si 24 de ani este de aproape 22%. Practic, un sfert dintre ei nu reusesc sa se angajeze sau nu isi doresc. Cei care isi cauta un loc de munca aplica in general pentru joburi in care pot castiga rapid bani sau pentru cele in care pot sa-si construiasca o cariera.

Domeniile cautate de tinerii din Romania

O analiza recenta realizata de platforma de recrutare online BestJobs arata ca tinerii cu varsta intre 18-24 de ani au efectuat aproape 1 milion de aplicari de la inceputul anului si pana in prezent, iar cele mai multe au fost in Retail, E-commerce, Call Center, Marketing, Administrativ, Turism, HoReCa, Logistica sau Curierat. Sunt si candidate interesati de internship-uri sau joburi entry-level in Inginerie, IT sau Financiar.

Problema este ca cei mai multi nu se orienteaza spre domenii in care au studii finalizate, abilitati si competente. In alegerea locului de munca primeaza salariul si conditiile de munca oferite, locatia si cerintele postului. Cand vine vorba de alegerea unui loc de munca tinerii sunt impartiti in doua categorii: cei care aplica la joburi pentru care au studii si pregatire si isi doresc sa isi construiasca o cariera si cei care vor sa faca bani rapid.

In cazul celor care vor cariera, optiunile sunt mai degraba orientate spre domenii precum financiar, management, marketing digital, IT, domenii considerate de viitor. La polul opus, sunt tinerii care vor sa profite de vara pentru a se angaja sezonier in turism si HoReCa si tinerii care cauta un job care nu solicita experienta si pregatire in domeniu si care le asigura un venit rapid: call-center, curierat, retail.

Cat castiga un tanar la primul job? 

Citeste continuarea articolului pe www.risco.ro