Workshop pentru tinerii muzicieni

calendar_month 15 Iul 2010, 00:00
Evenimentul este organizat de Asociatia SoNoRo in parteneriat cu Institutul Cultural Roman si face parte din programul educativ din cadrul Festivalului International de Muzica de Camera SoNoRo (alaturi de alte doua workshopuri desfasurate la Portul Cultural Cetate, 28 martie - 4 aprilie si BNR - Centrul de pregatire profesionala de la Paltinis, 22 - 29 aprilie).
Tinerii muzicieni romani au ocazia sa studieze muzica de camera alaturi de artisti de renume international, profesori de la diferite conservatoare europene. La finalul fiecarei sesiuni de lucru, tinerii muzicieni vor interpreta lucrarile studiate in cadrul workshopului, alaturi de profesorii lor, in concerte special organizate. Concertele finale vor avea loc la Bucuresti, Iasi si Arezzo.
Cele mai bune ansambluri din cadrul workshopului SoNoRo - Interferente vor concerta, in luna noiembrie 2010, in cadrul Festivalului International de Muzica de Camera SoNoRo.
SoNoRo – Interferente, o initiativa in premiera in Romania, isi propune sa contribuie la imbunatatirea nivelului profesional al tinerilor muzicieni romani si sa creeze oportunitati de colaborare pe termen lung intre interpretii implicati.
Bursierii editiei 2010 sunt Andrei Gologan (pian), student la "Mozarteum" Salzburg; Adela Liculescu (pian), eleva la liceul de muzica din Craiova; Radu Dunca (vioara), student la UNM Cluj-Napoca; Francesco Ionascu (vioara), elev la liceul de muzica din Cluj-Napoca; Diana Alexandru (viola), studenta UNM Bucuresti; Bogdan Eugen Cristea (viola), student la UNM Bucuresti; Csilla Kecskes Aved (violoncel), eleva la liceul de muzica din Targu-Mures si Alexandra Potinga (violoncel), studenta UNM Bucuresti.
Cursurile de maiestrie vor fi sustinute de Natalia Lomeiko (vioara), Diana Ketler (pian), Razvan Popovici (viola) si Erich Oskar Hütter (violoncel).
Detalii despre artistii care sustin cursurile de maiestrie.
Natalia Lomeiko (vioara)
Nascuta intr-o familie de muzicieni, Natalia Lomeiko are o solida reputatie internationala. A castigat premii la Concursul International de Vioara Menuhim in 1993 si 1995, la Concursul International de Vioara Tibor Varga in 1997, la Concursul International de Vioara Antonio Stradivari in 1998 si la Concursul International Ceaikovski in 1998.
Este laureata a Concursului International de la Gisborne (1990), a Concursului "Young Musician of the Year" din Noua Zeelanda in 2000 si castigatoarea Medaliei de Aur si a Premiului I la Concursul International de Vioara Paganini in acelasi an. in 2003 a primit Premiul I la Concursul International de Vioara Michael Hill.
Natalia Lomeiko a studiat la Novosibirsk cu A. Gvozdev, la Yehudi Menuhin School in Anglia cu Lordul Menuhin si N. Boyarskaya, la Royal College of Music si Royal Academy of Music cu Hu Kun. De la debutul alaturi de Orchestra Simfonica din Novosibirsk, la varsta de sapte ani, a aparut pe scena, ca solista, alaturi de mari orchestre, printre care Royal Philharmonic Orchestra, sub bagheta lui Yehudi Menuhin, New Zealand Symphony Orchestra, Tokyo Royal Philharmonic si Nice Philharmonic. in 2001 a inregistrat cele trei sonate pentru vioara de Edvard Grieg, alaturi de pianista Olga Sitkovetsky.
Natalia Lomeiko concerteaza frecvent pe scene prestigioase din Londra precum Wigmore Hall, the Purcell Room, Queen Elizabeth Hall, Buckingham Palace, Barbican si Royal Festival Hall. A sustinut turnee in Marea Britanie, Italia, Franta, Germania, Finlanda, Rusia, Polonia, SUA, Brazilia, Japonia si Noua Zeelanda.
Diana Ketler (pian)
Provine dintr-o familie renumita de muzicieni din Riga. A inceput studiul pianului la varsta de cinci ani si a debutat la 12 ani sub bagheta cunoscutului dirijor Vassili Sinaiski. A urmat cursurile Academiei de Muzica din Riga, Mozarteum din Salzburg si Royal Academy of Music din Londra cu profesorii Theofil Bikis, Karl-Heinz Kammerling si Christopher Elton obtinand cele mai inalte distinctii.
Ca solista si muziciana de camera a avut concerte in aproape toate tarile europene, Japonia, Canada si Rusia, alaturi de orchestre precum Filarmonica de Camera din Salzburg, Südwestdeutsches Kammerorchester, Orchestra de Camera din Riga, Orchestra de Camera din München, Orchestra Simfonica Letona, etc.
A sustinut recitaluri in sali renumite precum Glenn Gould Studios din Toronto, South Bank din Londra, Bridgewater Hall din Manchester, Tokio Opera City Hall, Osaka Symphony Hall. Diana Ketler este membra in Ansamblul Raro, cu care concerteaza regulat in Europa si Japonia.
A realizat inregistrari in Anglia, Germania, Romania, Japonia, Letonia si Austria.
Cel mai recent album, "Songs and Dances of Life", a aparut la Editura Humanitas Multimedia si la casa de discuri Solo-Musica din München.
Printre partenerii constanti de concert ai Dianei Ketler se numara Wolfram Christ, Baiba Skride, Konstantin Lifschitz, Adrian Brendel, Daishin Kashimoto, Claudio Bohorquez, Inga Kalna si Marlis Petersen. A participat la festivalurile de la Gstaad, la invitatia lui Gidon Kremer, Ravello, Chichester Londra (Ligeti Festival), St.Gallen Musikfestival, Carinthischer Sommer in Austria, Kobe International Arts Festival, Tartini Festival, Buxton Festival si Festivalul SoNoRo din Bucuresti.
In anul 2001 Diana Ketler a devenit profesoara de pian la Royal Academy of Music din Londra si de atunci tine cursuri de masters in Anglia, Letonia, Republica Ceha, Spania, Romania si Japonia. in anul 2003 a primit titlul de Associate of the Royal Academy of Music, una dintre cele mai inalte distinctii ale acestei institutii de invatamant. Este, de asemenea, director artistic al festivalului Chiemgauer Musikfrühling din Germania.
Razvan Popovici (viola)
S-a nascut la Bucuresti, intr-o familie de muzicieni, si a inceput studiul violei cu tatal sau, Mugur Popovici.
A studiat la Salzburg, Paris si Freiburg cu Peter Langgartner, Jean Sulem si Wolfram Christ.
S-a perfectionat cu Tabea Zimmermann, Paul Coletti, Wilfried Strehle, Christoph Wyneken, Thomas Riebl si membrii Cvartetului Hagen.
A cantat ca solist in mai multe tari europene, in sala Filarmonicii din Koln, Festspielhaus Baden-Baden si Theatre des Champs Elysee din Paris. A colaborat cu Konstantin Lifschitz, Alexander Lonquich, Rainer Kussmaul, Thomas Brandis, Daishin Kashimoto, Cvartetul Voces si membri ai Cvartetelor Amadeus si casalQ la Schwetzinger Festspiele, Harrogate Festival, Open Chamber Music Prussia Cove, Boswil Sommer, Oxford Chamber Music Festival, Kobe Music Festival, Ferrarra Musica, St.Gallen Musikfestival, Tartini Festival.
Printre salile in care a cantat se numara Wigmore Hall si South Bank/Londra, Konzerthaus/Viena, Ateneul Roman, Musashino Hall/Tokio sau Prinzregententheater/München. Ca membru al Ansamblului Raro canta regulat in Europa si Japonia (Tate Gallery in Londra sau Residenz München).
Primul sau CD, Songs and Dances of Life, a aparut la editura Humanitas Multimedia si la casa de discuri Solo-Musica din München. Au urmat inca doua discuri inregistrate cu Ansamblul Raro –Canti drammatici si The Seasons.
O experienta benefica pentru cariera sa a constituit-o participarea ca instrumentist in Orchestra Filarmonicii din Berlin, In perioada 2000-2001, unde a avut ocazia sa cante sub bagheta dirijorilor Claudio Abbado, Nikolaus Harnoncourt, Lorin Maazel, Daniel Harding, Ivan Fischer si Gunter Wand. De asemenea, au fost notabile colaborarile sale ca prim-violist cu Orchestra de Camera din Köln, Filarmonica de Camera din Salzburg, Orchestra Filarmonicii din Essen, Orchestra de Camera din Kobe si Orchestra de Camera din Munchen.
Razvan Popovici a tinut cursuri de masters in Republica Ceha, Japonia, Italia si Romania.
Este initiatorul si directorul Festivalului Chiemgauer Musikfruhling din Traunstein, Germania, precum si al seriei de concerte Pelerinages din München si al Festivalului SoNoRo din Bucuresti.
Erich Oskar Hütter (violoncel)
A studiat la Universitatea din Graz si la Academia de Muzica din Basel, unde a obtinut diploma de violoncelist solist si pedagog (cu cea mai inalta distinctie). A primit o bursa din partea Ministerului Afacerilor Externe din Austria pentru a-si continua studiile cu Janos Starker la Indiana University, cu Ralph Kirschbaum la Royal College of Music din Manchester si, la indemnul lui Misha Maisky, la Accademia Chigiana Siena. A obtinut premii inca din timpul studentiei, la competitiile de la Viena, Stresa, Duesseldorf si Gorizia, concertand, de asemenea, ca solist alaturi de orchestre din Austria, Italia, Elvetia.
Ca solist si interpret de muzica de camera a realizat numeroase turnee prin Europa (in sali de concerte din Viena, Praga, Zagreb, Torino, Lecce, Lyon, Londra, Basel), in SUA (Washington, Baltimore, Richmond, Indianapolis), in Canada (Montreal, Ottawa, Toronto), in Israel si in Palestina, fiind invitat frecvent si la festivaluri. Preda cursuri de maiestrie la universitati din SUA, Palestina si la Academia de vara de la Stift Rhein din RFG.
Face parte din ansamblurile "Trio Eusebius" si "Arcus", acesta din urma avand o evidenta predilectie pentru muzica contemporana. in trio cu Stefan Haeckel si Horst-Michael Schaffer interpreteaza muzica medievala cu elemente de improvizatie provenite din jazz.
Este, de asemenea, directorul Festivalului de muzica de camera din Steier, al Festivalului de opera si al celui de Pasti si Advent din Graz, Austria.
In 2004, la invitatia lui Daniel Barenboim, a participat ca profesor de violoncel la proiectul prin care s-a infiintat Orchestra Palestiniana de Tineret.
Noutati




