Costul vietii in Romania
3/38770
calendar_month 11 Iun 2020, 00:00
Costul vietii in Romania creste constant, dar, din fericire, nu prea repede. Cu toate acestea, in comparatie cu 2013, cand am inceput sa urmaresc cheltuielile noastre si sa urmarim cateva preturi ale diferitelor produse, acestea sunt evident mai mari. De cand articolul anterior despre costul vietii in Romania a fost publicat in 2016, a venit momentul sa il actualizam cu costul vietii in Romania anul 2020.

Am scris recent ca preturile cresc in Romania si acest lucru se intampla in continuare, chiar daca preturile par sa se fi stabilizat oarecum. Motivul principal al cresterii preturilor a fost cresterea brusca si semnificativa a salariului minim in Romania, dar si cresterea inflatiei.

Inainte de a verifica unele dintre numerele si cheltuielile lunare estimate pentru locuinta in orase precum Bucuresti, Cluj Napoca, Sibiu, Brasov si toate celelalte orase mai mari din tara (din moment ce preturile sunt in mare parte aceleasi, cu exceptia imobilelor), vreau sa adaug cateva lucruri:

In primul rand, Romania ramane una dintre cele mai sarace tari din Europa si, de asemenea, una dintre cele mai ieftine, in ciuda cresterii recente a costului vietii.
in al doilea rand, daca obtineti venitul intr-o moneda straina, acest lucru nu va avea niciun efect major asupra dvs. Spun asta pentru ca costul principalelor valute straine (USD si EURO) continua sa atinga toate nivelurile maxime, fiind la egalitate cu inflatia sau undeva pe acolo.
De exemplu, in noiembrie 2016, un dolar valora aproximativ 4,12 lei, in timp ce in noiembrie 2020 era 4,31.

Avand in vedere aceste aspecte, vom verifica cateva dintre preturile pentru diverse lucruri din Romania, apoi vom vorbi despre cheltuielile lunare ale familiei pentru a avea o imagine clara despre costul vietii in tara, indiferent daca alegeti unul dintre orasele mari sau unul mai mic.

Rosii (1 kg): 5 - 10 lei
Cartofi (1 kg): 2 lei
Salata (1 cap): 3 lei
Mere (1 kg): 4 lei
Portocale (1 Kg): ~ 5 lei
Branza (1 Kg): 20 de lei
Oua (1 ou): 1 leu
Piept de pui, dezosat(1 kg): 18 lei
Paine (300 grame): 1 leu
Lapte (1 Litru): 5 lei
Apa (1,5 l): 2 lei
Sticla de suc natural (1 litru): 7 lei