AL TREILEA RAZBOI MONDIAL
4/4957
calendar_month 09 Oct 2007, 00:00
Violenta si conflictul sunt caracteristici umane care au fost prezente in viata fiecaruia.

Incepand cu primele arme simple, oamenii au incercat sa creeze dispozitive din ce in ce mai eficiente si rapide. De la piatra de rau aruncata, la modificarile genetice virale, nu au fost parcusi prea multi pasi.


Incercam sa concepem arme cat mai rapide, universale, care sa isi duca la bun sfarsit sarcina, mai nou cu pretentia de a scuti cat mai multa suferinta. Arta razboiului creeaza arme, strategii, recreeaza popoare, impune sau elibereaza.

Traim in "vremuri moderne", dar un conflict se rezolva tot prin violenta, diferenta fiind ca acum avem si alternative ale infruntarii fizice, cea de la distanta, cea virtula, psihologica, financiara.

Tehnologia a dominat razboiul modern inca din anii 1900 si cele mai mari 25 conflicte ale secolului XX au ucis peste 190 de milioane de oameni (intreaga populatie a SUA de acum cateva zeci de ani).

Azi se folosesc arme dirijate de bombardiere "invizibile" care apeleaza pentru navigatie la tehnologia oferita de sateliti. In acest joc ultra-rapid oponetii mai slabi se rezuma la tehnicile de guerrilla crescand astfel numarul de morti.

Inca din copilarie ne asteptam la un Al treilea Razboi Mondial. Globalizarea poate duce si la o globalizare a conflictelor, dupa cum am vazut, un razboi pornit pe un taram ce pluteste pe aur negru, poate alia tari de pe continente diferite. Pretext exista in fiecare razboi si evident ca substratul este mult mai important si nu de multe ori nu atat de umanitar.

Zilele trecute am intalnit un tanar de 22 de ani din Israel, o tara in care armata este obligatorie si pentru femei si pregatirea dureaza 3 ani. "Pregatirea" consta in lupte in Fasia Gaza din care s-a ales cu o taietura sub inima care ii brazda jumatate din piept. Si totusi nu critica motivul razboiului, chiar daca se da pentru o "palma" de pamant arida.

Imi vine in minte si tratatul nostru postdecembrist care a daruit o insula strategica din Marea Neagra.

Traim asa cum invatam si poate si asa cum simtim.