BARBATII MOR PENTRU SEX
5/5114
calendar_month 23 Oct 2007, 00:00
Daca esti barbat, chiar daca iti place sau nu, afla ca s-a dovedit stiintific ca oamenii (dar si alte vietati) de sex masculin imbatranesc si mor mai repede decat femeile.

Cercetari stiintifice sugereaza ca principala cauza este competitia pentru sex.

Oamenii de stiinta au comparat speciile monogame cu speciile poligame. Masculii din speciile monogame se afla evident intr-o competitie mai mica decat in cazul speciilor poligamice.


Dupa investigarea a cca 20 de specii de animale vertebrate, cercetatorii Tim Clutton-Brock si Kavita Isvaran de la Universitatea Cambridge din Anglia, au descoperit ca, cu cat specia era mai poligama, cu atat mai mult crestea probabilitatea ca masculii sa imbatraneasca mai repede si sa moara inaintea femelelor.

Cercetatorii au explicat ca pe masura ce competitia pentru sex se intensifica, fiecare mascul are mai putin timp sa se imperecheze si, astfel, nu se mai creaza un stimulent care sa cresca longetivitatea masculilor speciei.

Deoarece barbatii imbatranesc mai repede si mor inaintea femeilor, aceste descoperiri sugereaza ca "desi fiziologia umana actuala s-a dezvoltat, poate ca in Epoca de Piatra, imperecherile poligame erau o regula." declara Clutton-Brock pentru revista LiveScience. "Bineinteles ca asta nu ne da o justificare a poligamiei sau a promiscuitatii de acum a barbatilor."