BLONDELE DE PESTERA
5/5219
calendar_month 06 Nov 2007, 00:00
Blondele erau la fel de apreciate in epoca de piatra ca si acum.

Cercetatorii cred ca femeile cu parul blond si ochii albastrii atrageau mai mult atentia potentialilor parteneri. Daca luam in considerare ca primii oameni s-au nascut in tinuturile Afticii putem sa ne dam seama ca blondele nu erau o aparitie foarte des intalnita acolo.

In Europa insa, o mutatie rara a facut sa apara oamenii cu parul deschis la culoare, astfel se poate spune ca acum cca 10.000 de ani s-a deschis `era blondelor`.

In urma cu 10 milenii, europenii isi ocupau aproape tot timpul cu vanatoarea, multi dintre stramosii nostri murind in timpul vanatorii, avand in schimb perspectiva sumbra a unei morti prin inanitie.

Antropologul Peter Frost de la Universitatea St.Andrews spune ca structura obisnuita de prea multi barbati si prea putine femei a fost inversat in istoria Europei.

Barbatii se expuneau unor riscuri mari incercand sa vaneze pentru ei si `sotia` lor. Deoarece barbatii aveau mai multe femei dintre care sa aleaga, ele au fost stimulate sa isi completeze farmecele pentru a atrage atentia si a stimula atractia sexuala. Atunci cand intr-o populatie exista indivizi cu caracteristici asemanatoare, va fi ales cel care iese in evidenta.

Dr. Frost adauga: "Parul uman si culoarea ochilor sunt neobisnuit de diversificate in Europa de Nord si Est si originea lor care se intinde pe un mic interval temporal evolutiv indica un anumit tip de selectie."

Profesorul John Manning, de la Universitatea Lancashire crede ca blondele au fost alese pentru ca parul lor ar fi putut fi un indicator al nivelurilor mai mari de estrogen si de fertilitate.

"Daca poti sa intretii doar o femeie pentru ca este foarte frig, nu ai mancare si trebuie sa parcurgi mari distante pentru a o procura, trebuie sa fii sigur ca femeia cu care te-ai insurat este fertila si ca poate sa faca multi copii."