CE FAC GAME TESTER-II SI DE CE?
calendar_month 28 Mar 2018, 00:00
Activitatea unui tester este, in mare, usor de definit: testeaza si asigura calitatea unui joc. Echipa de testare joaca un rol vital in dezvoltarea unui joc deoarece se asigura ca jocul se conformeaza scopului si cerintelor dictate de echipa de design. Activitatea principala presupune identificarea de bug-uri si diverse probleme de software, asa cum ar fi: opriri bruste ale jocului, diverse erori, diverse impedimente, modalitati de exploatare, cresteri sau scaderi bruste in performanta sau chiar sugestii de schimbari. Echipa de QA este responsabila de calitatea jocului la publicare. Produsul final trebuie sa fie cat mai lipsit de probleme si bug-uri inainte de a fi lansat pe piata, asa ca testerii trebuie sa gaseasca problemele si sa le prioritizeze pentru a fi rezolvate, in functie de gradul in care acestea afecteaza functionalitatea jocului. Toate acestea in timp ce trebuie sa respecte un termen limita si sa tina cont de schimbarile de design si, in unele cazuri mai izolate, de lipsa de informatie.
CUM ABORDEAZA TESTERII UN PROIECT?
Prima versiune a jocului pe care o primeste echipa de QA in mod normal, se numeste FPP sau “First Playable Prototype”. Aceasta este un schelet al jocului, fara level design, fara arta si fara meniuri care functioneaza. Contine doar elementele mari, precum si baza mecanicilor si caracteristicilor. In aceasta faza, testerii dau un status din punct de vedere al functionalitatii pentru cateva elemente. Procesul poate sa fie destul de frustrant din moment ce stabilitatea jocului este foarte scazuta, ceea ce poate cauza ca jocul sa se opreasca, sa se blocheze sau chiar sa nu porneasca, frecvent.
In stadiile de Alpha si Beta ale unui joc, testerii incep sa creeze documentatia pentru testele pe care le fac si urmeaza sa le faca. Acestea presupun ca echipa sa testeze fiecare locatie din joc, jucand acelasi nivel de mai multe ori pentru a vedea daca totul este in regula si au acelasi rezultat de fiecare data, daca are bug-uri de arta, daca poate sa fie exploatat sau stricat.
In timpul ultimei parti din proiect se testeaza mult mai in detaliu, oferind mai multa atentie bug-urilor mai mici, precum si observand probleme care deranjeaza. Acesta este momentul in care fiecare greseala conteaza si pana si cel mai mic moment de neatentie poate costa echipa de QA, dezvoltatorul dar si editorii care vor aduce titlul pe piata.
CARE SUNT CALITATILE CHEIE ALE UNUI TESTER?
A cunoaste universul jocurilor si a le juca, poate sa dea o privire de ansamblu mult mai buna. De asemenea, ofera o mai buna intelegere a caracateristicilor jocurilor in general, a controalelor si chiar a mecanismelor specifice fiecarui gen.
In al doilea rand, atentia la detalii este importanta, din moment ce testerii trebuie sa identifice si sa raporteze chiar si cele mai mici nereguli. Mai mult de atat, mintile analitice ajuta la intelegerea procedurilor si la gasirea cauzei problemei. Insistenta si rabdarea sunt iarasi cateva dintre calitatile unui game tester bun. Abilitatea de a lucra in echipa precum si un nivel bun, spre foarte bun al limbii engleze sunt iarasi cateva atuuri.
CARE SUNT OPTIUNILE IN CARIERA?
Beneficiile unui asemenea domeniu sunt ca te poti juca un joc inainte ca acesta sa apara pe piata, poti sa folosesti unele dintre cele mai noi modele de telefoane si console, ai ocazia de a combina pasiunea pentru jocuri cu un job care este si platit, poti incepe o cariera intr-un domeniu care nu este niciodata plictisitor si poti sa lucrezi intr-un mediu grozav alaturi de oameni care iti impartasesc interesele.
Lucrul ca si tester de jocuri video poate sa duca in doua locuri: dezvoltare sau QA.
Pentru cei ce vor sa devina dezvoltatori, asa cum ar fi: Game Artist, Game Designer, Level Designer, programator, pozitia de tester este una de inceput, pentru a castiga experienta si a capata o imagine de ansamblu mai clara asupra stadiilor de dezvoltare si a procedurilor.
Pentru cei ce vor sa ramana in QA, pozitia de game tester este una care poate lansa o persoana pana la pozitia de QA Team Leader sau QA Manager. Ca si Team Leader, persoana este responsabila de coordonarea echipei dar si de rezultatele ei. El se ocupa de planificarea testelor si de identificarea riscurilor proiecului. Team Leaderii sunt asignati pe un proiect si o singura echipa. QA Manager-ii au grija de departamentele lor – care pot fi: mobile, PC, console, VR, Software, etc. si primesc rapoarte si feedback de la toate proiectele si toti team leader-ii.
CONCLUZIE
Desi conceptia generala este ca testerii de jocuri video “se joaca toata ziua”, echipa de QA este la fel de importanta ca si cea de dezvoltare si de productie, multumita acestor 3 departamente, jucatorii se pot bucura de o experienta cat mai buna.