CELE MAI SCUMPE RESTAURANTE DIN LUME
5/5202
calendar_month 02 Nov 2007, 00:00
Restaurantul L’Arpege - cu 466 de dolari porti sa iti cumperi cel mai scump meniu din lume. Restaurantul care il serveste este in Paris.

Acolo, veneratul bucatar Alain Passard isi arata maiestria in prepararea legumelor pestelui si puiului. Fructele si legumele sunt specilitatea sa (este cunoscut pentru dulceata de rosii cu 12 arome - dulceata de ceapa este un produs intalnit in toate magazinele Frantei, deci nu este un desert chiar atat de ciudat). Morcovii sunt adusi de la 150 de km de Paris, din ferma ecologica a bucatarului din Le Mans, cu TGV-ul la 10 dimineata, chiar inainte de pranz.


Alain Ducasse Plaza Athenee din Paris este mai ieftin. Un meniu costa 437 $. Bolul cu apa pus pe masa este parfumat de plante aromatice prospete, gata sa spele si cele mai pofticioase maini. Alain Ducasse gateste acolo in 2000. Localul a fost recent redecorat cu iluminatoare de cristal. Bacatarie frantuzeasca s-a modernizati si ea. Cu 437 de dolari clientii isi fac singuri meniul selectand 3 feluri de mancare din gama `de toamna`, `iarna`, `primavara` sau vara disponibila. Desertul, branza si bacsisiul sunt incluse in pret.

Guy Savoy, Paris are meniuri de 402$. Savoy gaseste "bucurie si poezie" in timpul prepararii felurilor luxoase de mancare. Texturile, culorile si gustul sunt amestecate rezultand mancaruri `raci albastrii`, `ciuperci policcrome`, `supa de trufe negre` servite cu un strat de briose cu ciuperci si unt de trufe.

Masa, NYC: 400$, 25 feluri de mancare, meniu Omakase. Acest restaurant este un templu in care se manaca peste crud. Meniul include 2 sau 3 aperitive, un staccato de 20-25 de sushi, in functie de ce comori ale marii a comandat in acea zi maestrul Masa Takayama din Japonia. Decorul interior incepe cu o usa sculptata intr-un cedtru de 2500 de ani. Daca stai la barul sushi pot vedea pe Masa Takayama cum impatureste trufe si `uni` (gonadele ariciului de mare) in orezul sushi-ului sau foie gras in cratita cu shabu-shabu.

Pierre Gagnaire, Paris: 373$; 9 feluri de mancare pe meniu. Pierre Gagnaire este parintele bucatariei fusion franceze. Cand a atins varful celebritatii sale el a intrat in faliment, acum clientii sai risca sa li se intample asta la restaurantul Pierre Gagnaire. MUlti insa vor plati costul si chiar si mai mult pentru asocierile sale in privinta mancarurilor create. Meniul sau este atat de poetic incat o trupa franceza de rock a creat o piesa pe desrierile din meniul lui Gagnaire.

Joel Robuchon de la Mansion, MGM Grand, Las Vegas are un meniu de 16 feluri de mancare care costa 360$.

Joel Robuchon este cunoscut pentru stilul de servire `tapas` (aperitiv spaniol) care ofera o panoplie de gusturi savurate fiecare separat. La `The Mansion` felurile de mancare nu se mai termina. Bucatarul-sef Claude Le Tohic trebuie sa tina pasul cu meseni astfel, acestia sa nu se plictiseasca.

Louis XV, Alain Ducasse, Monaco, 6 feluri de mancare de 307$. Camera de mese aurita si meniul `pentru experti in gastronomie` reflecta pasiunea pentru arta mancarurilor."Din respenct pentru adevarata aroma sunt cateodata tentat sa creez un fel de mancare doar cu 2 ingrediente condimentat cu o singura aroma" spune bucatarul-sef Franck Cerrutti in introducerea "Meniu"-lui. Pieptul de porumbel este servit doar cu ficat de gasca copt si cartofi inabusiti, iar desertul de piersici in ulei de masline cu cu vengretta de lamaie.



La Pergola, Roma, 267$, 9 feluri de mancare. Acest restaurant este singurul cu restaurant de 3 stele Michelin din Roma (clasament in care pentru restaurant cu 3 stele Michelin merita sa faci o calatorie doar pentru a manca acolo). De pe acoperisul unde este amplasat localul se pot savura cannoli crocante cu un sos de pepene si telina si garnitura de legume (brunoise), medalion de rac in apa de cocos si vanilie.

Restaurant Ithaa Undersea, Hilton Maldives Resort & Spa, insula Rangali: 23 de feluri de mancare la un meniu care costa 250$.

Restaurantul este construit in totalitate din sticla, la 5 metrii sub apa Oceanului Indian. Toate felurile de mancare sunt din fructe de mare si file uscat de oaie cu tahini (pasta de seminte de susan si ulei de masline), seminte de susan copate si `kulhafila` alge de Maldive gatite cu lamaie si sare.