CEREALE INTEGRALE VERSUS CEREALE RAFINATE
4/4595
calendar_month 06 Sep 2007, 00:00
Cerealele integrale nu pierd nimic din componentele esentiale ale boabelor proaspete.

Sunt formate din: membrana exterioara care este bogata in fibre, membrana interioara a bobului bogata in amidon si partea interna (germenul) bogata in substante nutritive. Membrana exterioara contine cantitati concentrate de elemente nutritive precum fibrele, complexul de vitamine B, minerale, proteine, fitonutrienti.


Membrana interioara contine carbohidrati, proteine, cantitati mici de vitamina B. Germenul, desi e cea mai mica parte a plantei, e o sursa importanta de elemente nutritive: minerale, complexul de vitamina B, vitamina E, fitonutrienti.

In cazul cerealelor rafinate membrana exterioara si germenul sunt inlaturate in procesul de productie, ramanand doar membrana interioara. Astfel se pierde o mare parte din valoarea nutritiva a bobului.

Un mic dejun cu cereale integrale ajuta la reglarea presiunii sangelui, stimuland functiile colonului, facilitand procesul de digestie si schimbul celular.

Posibilitatile de alegere sunt numeroase: paine din faina integrala, cu germeni de grau, cu seminte, orez brun, cereale integrale pentru micul dejun, orezul integral, porumbul. Se pot consuma cu lapte, cu iaurt sau fructe si e bine sa inlocuiesti pe cat posibil, painea alba cu paine cu graunte intregi de grau. Cerealele integrale nu sunt doar pentru copii ci si pentru adulti.

Micul dejun nu poate fi suplinit de nici o alta masa pentru ca ofera fibrele, vitaminele si mineralele de care organismul are nevoie. Lipsa micului dejun poate avea efecte negative asupra sanatatii: memorie slaba, dificultati in logica, creativitate redusa, iritabilitate, anxietate si stres determinat de senzatia de foame.

Micul dejun nu poate fi suplinit de nici o alta masa a zilei si ar trebui sa acopere 20-30% din necesarul zilnic de energie.

Pentru acoperirea tuturor principiilor nutritive se recomanda:

- cereale integrale - asigura necesarul de energie prin glucidele continute; fiind bogate si in vitamine din grupul B, calciu, fier si fibre alimentare;

- lapte si produse lactate (iaurt, branza) - furnizeaza proteine de calitate superioara, calciu si vitaminele D si A;

- fructele - proaspete sunt principala sursa de vitamina C necesara cresterii rezistentei organismului la actiunea agentilor infectiosi sau toxici.

Sursa: E-joy