DE CE PLEACA AMERICANII DIN AMERICA
4/4994
calendar_month 11 Oct 2007, 00:00
Actorul Johnny Depp a jurat ca nu isi va creste copiii in Statele Unite ale Americii, considerand-o un loc "infricosator". Impreuna cu sotia sa, Vanessa Paradis, si cei doi copii traiesc linistiti in nordul Frantei. "Suntem intr-o era in care totul a mers prea departe. Sunt intradevar infricosat de America in privinta cresterii fetei mele acolo. Nu cred ca asta este deloc o optiune.", spune actorul de 44 de ani intr-un interviu.

Un alt exemplu celebru este Mel Gibson care tanjeste dupa ideea sa isi transforme casa de vacanta favorita in resedinta permanenta spunand ca ar parasi imediat Holywood in Costa Rica, fiind impresionat de spiritul Americii Latine, locul in care a filmat cele mai recente filme ale sale.

Dar nu este doar cazul Holywood-ului. Emigranti din Europa pleaca din diferite parti ale SUA, motivele lor fiind birocratia in luarea cetateniei americane sau deziluzia materialismului american.

Dar daca te-ai fi nascut american ai pleca din America? Mai sunt nationalisti (mandrii) printre romani?

Mitul american se bazeaza in principal pe criterii meritorii, adica usurinta cu care poti sa avansezi, sa iti creezi nu numai o independenta financiara, ci in scurt timp o situatie satisfacatoare. Privind din exterior, nu avem o viziune a realitatii de peste ocean, avem insa o curiozitate asupra ce face o tara sa fie cea mai puternica si sa intelegem cum a evoluat "cea mai veche democratie".

Avem o imagine diforma a acestei tari super-industrializate, imagine vanduta de "produsele" ei si cea servita de competitorii ei. Si oricat de mult i-am desconsiderara branduri "made in USA" invadeaza viata oricarui locuitor european: de la cele 99% din filmele de la tv, cu tot tacamul vandut de imaginea Holywood-ului, adidasi si haine "de firma", coca/pepsi-cole, KFC-uri, Mc-uri, muzica (gen MTV), atitudine "de cartier", cuvinte/fraze noi in vocabular. Avem la fiecare 200 de metri cate o franciza americana care ne arata "cheia succesului" si "the american dream". Nu stiu daca toate astea sunt o pierdere a identitatii sau o imbogatire. Dar vad o atitudine pro-orice de acceptare, sau sa zicem ca romanii sunt un popor ospitalier ?