HALLOWEEN-UL VINE DE LA CELTI
5/5174
calendar_month 31 Oct 2007, 00:00
Halloween-ul isi are originile in obiceiurile celtice si se bazeaza pe sarbatoarea Samhain care coincidea cu ultima recolta cand toate produsele erau adapostite in hambare, aparate de frigul iernii.

Aceasta era o perioada cheie a anului si era vazuta de celti ca un interval temporal magic cand vii credeau ca pot sa comunice cu mortii lor.


Celtii credeau ca mortii salasuiau impreunea cu zanele din cultura populara in dealurile satelor Scotiei si Irlandei. Zanele au fost privite uneori ca niste creaturi ostile care ar fi pacalit oamenii si i-ar fi facut sa-si piarda calea.

Celtii faceau pacaleli in aceste zile de sarbatoare si unii se deghizau in zane si cereau `tratatii`, iar daca nu primeau de pomana "zanele" jucau feste proprietarului casei.

In anul 800 e.n. Biserica Crestina a declarat ziua de 1 noiembrie ziua tuturor sfintilor care nu aveau o zi speciala care sa ii serbeze in timpul anului. Oamenii au pastrat in acesta zi si ritualurile Samhain-ului si cel al Feraliei si Polomei din Roma antica.

Biserica a declarat de asemenea si ziua de 2 noiembrie "Ziua tuturor sufletelor" (sambata mortilor) in amintirea mortilor. Oamenii obisniuti numeau sarbatoarea `tuturor sfintilor` "Allhallowmas".

31 octombrie a devenit ajunul sarbatorii tuturor sfintilor All Hallows Eve fiind prescurtat in Halloween.

Traditia celtica si engleza de a bate la usi si sa ceara de pomana s-a adoptat si s-a transformat in ceea ce este acum "trick-or-treat".

In America Halloween-ul a fost sarbatorit pentru prima oara in anii 1800 cand mai multi emigranti din Scotia, Irlanda si Anglia s-au stabilit in Noul Continent.