INFIDELITATEA ESTE NORMALA
5/5058
calendar_month 17 Oct 2007, 00:00
Infidelitatea este o obsesie a oamenilor. Desi o blameaza, vor sa auda toate barfele si unii incearca sa o si experimenteze. Este unul din subiectele sexuale cele mai cautate si vizionate in media.

O relatie sexuala extraconjugala dintre 2 persoane publice este un premiu pentru orice ziarist. Iar daca prietenul tau cel mai bun iti povesteste de o experienta a lui multipla, in "universuri" paralele mai-mai ca iti vine si tie sa incerci, acu cat esti "liber si tanar".


Fidelitatea este un tabu occidental, care a gasit o rezolvare rapida in Orient oricat de apropiat sau indepartat, pe cale oficiala sau prin consens si acceptare sociala. Am impresia ca acum, mai mult ca oricand, fidelitatea fata de o singura femeie este o problema. Aristocratia nu da niciodata exemple de fidelitate, conducatoriilor de acum le este greu sa accepte ca cel mai puternic afrodisiac la care au acces, puterea, nu poate fi gustat.

Ne bucuram cand gasim in lumea animala un exemplu de fidelitate pe viata. Ne bucuram pentru ca e rar, de aceea monogamia nu este o caracteristica a regnului din care facem parte. Putem sa spunem deci ca infidelitatea este normala, cel putin in lumea animala.

Zoologul David Barash si psihiatrul Judith Lipton, discuta in cartea lor "The Myth of Monogamy: Fidelity and Infidelity in Animals and People" cat de caracteristica este fidelitatea pentru om. Aproape toate animalele sunt departe de a fi monogame 100%, 100% din timp.

Animalul care respecta toata viata stilul monogam este un vierme care traieste in intestinele pestilor: femela si masculul se unesc unul de altul in zona abdomenului, ne mai separandu-se niciodata.

Celelalte animale, incuzand si omul sunt motivati sa isi asigure succesul reproducerii nu numai alegandu-l pe cel mai bun, dar avand si cateva de rezerva.

Dar monogamia sociala nu o include in mod necesar si pe cea sexuala. La un test care incerca sa descopere riscurile copiilor la bolile mostenite s-a descoperit ca 10 % din ei nu erau copiii presupusului tata.

Infideliatatea intervine in cazul in care partenerul care inseala este un "cautator" (afemeiat in cazul unui barbat) sau daca le lipsesc anumite lucruri importante pentru ei in relatia stabila.

Dupa Centru de Cercetare al Universitatii din Chicago, cca 15% de femei si 22% barbati si-au inselat partenerul, si 2% femei si 4% barbati au inselat in ultimul an.

Insa daca ne uitam la parte plina a paharului vedem ca 85% si 78% dintre femei si barbati sunt fideli partenerilor.

Masculii isi asigura cat mai mult transmiterea calitatilor prin poligamie.

Monogamia distribuie in mod egal sansele de transmitere a genelor, in loc ca un Terente sa aibe 1.000 de femei si alti 1.000 de barbati niciuna.