MARTI 13
5/5386
calendar_month 13 Nov 2007, 00:00
Un psiholog si cercetator recunoscut in domeniul psihologiei experimentale Bruce Hood de la Universitatea din Bristol a facut la unul din cursurile sale un experiment.

A cerut din randul studentilor un voluntar care sa poarte o pulover uzat in schimbul a 20 de lire sterline: toate mainile s-au ridicat. Apoi profesorul a mentionat ca haina a apartinut unui criminal cu o mare notorietate: doar cateva maini au mai ramas sus.

"Oamenii vad raul ca ceva fizic, chiar tangibil si capabil sa infecteze un pulover" explica prof. Hood. Aceasta propozitie explica mai multe convingeri de sorginte supranaturala: "Ideea spiritelor si a sufletelor care aprar in aceasta lume devine mai plauzibila daca credem in general ca nonfizicul poate sa fie transferat lumii fizice."


Un sondaj Gallup arata ca doar 7% din americani nu cred in telepatie, deja-vu, stafii, vieti anterioare sau alte fenomene paranormale. Chiar si unii oameni de stiinta cunoscuti cred in stafii.

Departe de latura patologica, aceste pareri sunt de fapt dovezi ale modului in care lucreaza mintea noastra. Cea mai importanta influenta in gandire o au neuronii care sunt obisnuiti sa faca niste conexiuni logice care sa ne ajute sa completam imaginea incompleta pe care o percepem.

Daca vizualizam un patrat intr-o forma neregulata creierul va actiona neuronii din centrul vizual al creierului, chiar daca nu exista un patrat in imagine. Creierul vede ordine in informatiile aleatorii, de asta cerul este plin cu `care mari` si balante.

Acesta este o tendinta normala de a cauta modele recurente in lume.

Tiparele se gasesc in timp dar si in spatiu. Ritualurile superstitioase, precum pixul norocos cu care scrii la examene sunt foarte puternice. Daca iti dai seama ca ai pierdut pixul te gandesti ca s-ar putea sa iei cel putin o noata mai mica, mai ales daca cu el ai scris servita.

Mintea umana are tendinta sa insufle viata lucrurilor necuvantatoare precum imprimanta care munceste doar cand are chef.

Asta ne face sa credem ca fenomenele naturale " au un scop, cauzate de agenti cu minti constiente", spune prof. Hood.

Convigerea ca mintea nu este legata de corp reflecta dualismul care este intalnit incepand cu varsta de 2 ani. "Este un lucru universal, sa vezi mintea separata de corp. De aceea copiii nu au nicio problema sa creada povestile in care oamenii fac schimb de corpuri. Si din moment ce fantomele sunt fiinte supranaturale cu minti insa fara corp, convingerea noastra in dualism ramane plauzibila", spune psihologul Paul Bloom de la Universitatea Yale.

Simti cum cineva sa uita la tine? Daca cineva vede o miscare este un gest reflex sa isi intoarca privirea asupra ta, daca tu ti-ai intors capul spre el. Oamenii au tendinta sa tina minte de cate ori li se intampla ceva care le confirma o banuiala, dar de cate ori te-ai gandit la cineva fara sa fii sunat apoi de acea persoana?

Pe masura ce oamenii de stiinta analizeaza mai mult cauzele rationale ale superstitiei, descopera lucruri surprizatoare: influenta dopaminei, care alimenteaza de obicei simtul de recompensa al creierului. In urma unui experiment toti scepticii care primit un medicament care stimuleaza dopamina au vazut mai multe semne cu semnificatie si au gasit mai multe cuvinte in insiruiri fara sens decat gasisera inainte, fara `recompensa` dopaminei.