MITURI SI IDEI PRECONCEPUTE IN CULTURISM

calendar_month 26 Nov 2007, 00:00
Pentru ca m-am lovit de asemenea probleme, pentru ca am avut ocazia sa le constat la cei care mi-au adresat intrebari, dar fiindca si eu am cazut victima a ideilor preconcepute (mai ales din lipsa unei informari constante), am cautat in literatura moderna de specialitate adevarul despre aceste “mituri” frecvent vehiculate in lumea culturistilor si ma grabesc sa va comunic concluziile:
1. Muschii se transforma in grasime cand te lasi de culturism
O idee frecvent intalnita mai ales printre cei care nu au calcat niciodata intr-o sala de forta, dar uneori si printre culturistii care nu s-au obosit sa deschida o carte de fiziologie. Indiferent de varsta, atunci cand nu utilizezi un muschi in mod constant, el se va atrofia (adica va deveni mai mic). O parte din fibre chiar vor disparea dupa o perioada mai lunga, dar in niciun caz nu se vor transforma in tesut adipos. Daca vei constata ca acolo unde acum trei ani era un muschi tare ca piatra, acum ai 3 centimetri de grasime, nu insemna ca tesutul muscular s-a transformat in tesut adipos, ci pur si simplu, muschiul s-a atrofiat din lipsa de solicitare. Iar daca ai continuat sa mananci ca pe vremea cand te antrenai sau chiar mai mult, e firesc ca surplusul caloric sa fie stocat sub forma de tesut adipos.
2. Exercitiul ''pullover'' mareste cutia toracica
Despre acest exercitiu s-a crezut mult timp ca ar contribui decisiv la expansiunea cutiei toracice, pentru ca in timpul fazei pozitive a miscarii ar “trage” de coaste spre exterior. Daca vrei sa ai un torace lat, atunci lucreza impins de la piept, pentru pectorali, respectiv tractiuni si ramat pentru spate…
3. Creatina nu trebuie consumata cu sucuri de fructe
… pentru ca i-ar desface structura tripeptidica! Creatina este o substanta alcatuita din 3 aminoacizi. Odata ce ai inghitit-o si a ajuns in stomac ea este “atacata” de acidul clorhidric gastric, si oricine stie macar un pic de chimie poate face comparatia intre pH-ul acestui acid si nivelul de aciditate dintr-un pahar cu limonada. Creatina este defacuta in stomac, absorbita la nivelul intestinului subtire si apoi refacuta la nivelul ficatului, indiferent cu ce doresti sa amesteci pudra din cutie.
4. Trebuie sa iti antrenezi insistent abdominalii, daca vrei sa scapi de grasimea de pe ''burta''
Ideea este urmatoarea: cand te antrenezi, depozitele lipidice incep sa fie eliminate (prin metabolizare) in intreg organismul, nu doar intr-o anumita zona. Exercitiile fizice presupun un mare consum caloric, de aceea organismul va mobiliza depozitele sale. Combinatia: tonus muscular crescut + eliminarea tesutului adipos va conduce la rezultatul scontat.
5. Greutatile libere sunt pentru masa, iar aparatele pentru forma si definire
Utilizate corect, atat greutatile libere (haltere, gantere), cat si aparatele (inclusiv cele cu cabluri) sunt eficiente in dezvoltarea masei musculare. Definirea se obtine in principal prin ajustarea regimului alimentar.
6. Indreptarile si ramatul afecteaza spatele
In ceea ce priveste antrenamente cu greutati nu exista exercitii “proaste” (sau daca vreti, “nocive”). Exista exercitii “bune”, “mai bune” si “cele mai bune”, dar cu conditia esentiala sa folosesti totdeauna numai tehnica corecta. Cei mai multi sportivi (mai ales incepatorii) se accidenteaza fiindca nu cunosc ori ignora forma corecta, sau chiar daca o cunosc, nu o pot utiliza, pentru ca incarca excesiv bara. Atunci cand lucrezi spate, trebuie sa fii mereu atent la pozitie: spatele drept, conform curburilor fiziologice ale coloanei vertebrale. In schimb, daca ai sa tii spatele rotunjit, asteapta-te la probleme...
7. Febra musculara este produsa de acidul lactic
Mult timp s-a crezut acest lucru, dar adevarul se pare ca este altul: acidul lactic este eliminat din muschi mult mai repede fata de momentul aparitiei febrei musculare. El provoaca doar senzatia de oboseala musculara. Febra musculara este produsa de distrugeri la nivel de celula musculara, prin efort fizic intens, dar si de stresul oxidativ.
8. Repetari multe = definire; Repetari putine = masa musculara
Adevarul: regim alimentar adecvat = definire; antrenament cu greutati = masa musculara. Daca vrei sa obtii cea mai buna forma posibila, va trebuie sa folosesti si greutati mari, dar si mai mici, sa faci si repetari multe, dar si putine, sa incluzi exercitii atat cu miscari lente, cat si cu miscari rapide… Trebuie sa experimentezi, sa cauti cea mai buna “formula” pentru corpul tau. Acest deziderat se obtine mai repede sau mai lent, uneori in cativa ani de antrenamente. Nu trebuie sa te cramponezi de programul indicat de nu-stiu-ce mare campion sau de vreun teoretician al culturismului, fiindca este destul de posibil sa nu ti se potriveasca, in concluzie sa nu progresezi asa cum ti-ai dori.
9. Genuflexiunile traumatizeaza articulatia genunchiului, in special cand faci cursa pana jos
De fapt, daca detii o tehnica de executie corecta, genuflexiunile sunt benefice pentru articulatia genunchiului, mentinandu-i starea de sanatate prin fortificarea structurilor interne. Cel mai frecvent, problemele apar prin introducerea acestui exercitiu in programul de antrenament inainte de insusirea tehnicii corecte sau prin efectuarea de genuflexiuni cu incarcatura mare, fara ca muschii mai mici, dar cu rol sinergistic in miscarea de flexie a genunchiului si muschii cu rol stabilizator (inclusiv antagonistii) sa fie suficient dezvoltati. Accidentarile mai apar si atunci cand miscarea este efectuata pana jos, cu greutate si viteza mare, ceea ce supune articulatia la un soc (fortele care actioneaza sunt mult mai mari decat aveti impresia, de ordinul sutelor de kilograme-forta). Deci, atentie marita!
10. Aerobicele sunt cele mai eficiente pentru arderea grasimilor
Aici ne intalnim cu o problema interesanta, care merita o explicatie. Exercitiile aerobice se pot executa cu intensitate crescuta sau moderata. Exercitiile aerobice efectuate la o intensitate moderata utilizeaza ca substrat energetic lipidele depozitate, in procent de aproximativ 50% din totalul necesar. Pe masura ce intensitatea exercitiilor aerobice este crescuta, procentul de utilizare al grasimiilor va scadea (studii fiziologice au dovedit aceasta). Daca vom compara consumul caloric total intr-un antrenament aerobic cu intensitate mare, cu consumul realizat intr-un antrenament de intensitate medie, vom constata ca in primul caz consumul este mai mare. Daca ne vom raporta insa la valorile procentuale ale caloriilor produse prin metabolizarea depozitelor adipoase, vom remarca o situatie inversa. In concluzie, slabirea produsa prin exercitii aerobice cu intensitate mare se produce datorita consumului caloric crescut, si in mai mica masura prin utilizarea stratului adipos.
Noutati




