SINGURATATEA, BOALA SECOLULUI XXI
4/4550
calendar_month 03 Sep 2007, 00:00
Singura si disponibila. Este povestea de viata a tot mai multe femei, indiferent de varsta si ocupatie. Este o certitudine pentru tot mai multe dintre noi ca, pe masura ce ne construim o viata a noastra e tot mai greu sa il gasim pe „Mr. Brightside”. Poate foarte relevanta in acest sens este si teama de acest pseudosindrom care ne face sa alergam ca valul dintr-o relatie in alta, doar de teama neimplinirii, sau sa ne plictisim inainte de termen si sa ne trebuiasca tot si tot mai multa adrenalina pentru a ne putea indragosti din nou.

De fapt...intrebarea ar fi o alta. Se mai indragosteste lumea cu adevarat astazi? Succesul, independenta, cariera, iata cateva contexte sociale care reusesc sa ia loc (uneori de tot) iubirii din planurile noastre.

Psihologii ne sfatuiesc sa ne autopsiem trecutul si sa sondam relatiile mai vechi pentru a gasi „buba”. E tot mai greu sa ai o relatie. In lumea noua, autoconsumul e cel mai la moda si cel mai la indemana. Iubiri pasagere, in criza de timp si in disperare de cauza.

Alaturi de autoconsum intervin subestimarea, sau, dupa caz, supraestimarea, teama de esec, comoditatea, frica de angajamente, pierderea sperantei.

O greseala frecventa facuta de foarte multe femei este ca ajung sa se schimbe destul de mult pentru partener. Incep sa renunte la lucrurile pe care le faceau inainte. Nu e tocmai bine sa le faci mereu pe plac. Cateodata barbatii sunt atrasi de latura ta independenta si de incapatanarea cu care nu vrei sa renunti la ceea ce iti face placere. Si in fond, de ce sa o faci?

Exista insa si multe persoane „cuplate”, de multe ori chiar in cercul nostru de apropiati. Ne intrebam intotdeauna cum au reusit, si mai ales cand au reusit sa isi mentina relatia nestirbita, si de ce, pentru ei, timpul nu bate in sens invers, cu repeziciunea insinuanta a singuratatii.

Poate ca acesta e ultimatumul, epidemia secolului XXI, o permanenta cautare mascata a stabilitatii in care nu facem altceva decat sa ne acoperim unii altora durerea.