Cinci filme din cinci colturi ale lumii, in competitia mare Pelicam

calendar_month 21 Mai 2015, 00:00
Sfarsitul unui tip de agricultura in armonie cu natura, lupta oamenilor simpli cu o companie canadiana care vrea aurul de sub casele lor si supravietuirea unei comunitati care traieste sub apa sunt cateva dintre povestile pe care Pelicam le aduce anul acesta la Tulcea in cadrul competitiei principale a celei de-a patra editii a Festivalului International de Film despre Mediu si Oameni, intre 11 si 14 iunie.
Dacian Ciolos, fost comisar european pentru agricultura, Farida Pacha, regizoare si castigatoare a marelui premiu Pelicam 2014 cu filmul “My Name is Salt” (Elvetia, India, 2013), si André Abreau de Almeida, director de mediu si politici climatice in cadrul organizatiei Tara Oceans, sunt membrii juriului care vor decide Marele Premiu Pelicam 2015.
“Natura si mediul inconjurator reprezinta nu doar cadrul de viata pentru noi, dar sunt viata insasi. Omul, ca parte din ea, dar si beneficiar al naturii, prin liberul sau arbitru, are posibilitatea de a contribui la armonia vietii sau de a distruge aceasta armonie, prin comportamentul sau. Pentru a face alegerea justa de fiecare data, este nevoie de educatie, dar mai ales de constiinta. Ceea ce ne propune festivalul international Pelicam actioneaza pe ambele paliere”, a declarat Dacian Ciolos, fost comisar european.
“Good Things Await”/ „Lucrurile bune se lasa asteptate” (Danemarca, 2014) spune povestea lui Niels, un fermier danez de 79 de ani, unul dintre ultimii fermieri idealisti din Danemarca. El produce alimente de calitate apreciate de consumatori, dar si de cel mai bun restaurant din lume, Noma din Copenhaga. Tipul de agricultura pe care il practica Niels este prietenos cu natura, un model nu foarte popular in randul
autoritatilor care il ameninta ca ii retrag licenta. Cum face el fata si care este viitorul fermei lui biodinamice, in documentarul “Good Things Await” regizat de Phie Ambo.
Filmat de-a lungul a sase ani, “Marmato” (SUA, 2014) spune povestea oamenilor din localitatea columbiana Marmato ai carei munti adapostesc aur de 20 de miliarde de dolari. Cei 8.000 de locuitori se confrunta cu riscul de a fi relocati din cauza goanei dupa aur a unei companii canadiene. Regizorul Mark Grieco urmareste de-a lungul filmului confruntarea dintre oamenii simpli si compania canadiana. Documentarul a fost in selectia oficiala la Sundance 2014 si va fi proiectat la Tulcea in cadrul Pelicam.
Alexan, ultimul scafandru ce foloseste alimentare de la suprafata pe insula Mabul, aproape de Borneo, il invata pe Sari, in varsta de 10 ani, tot ce stie, de la tehnici periculoase de pescuit si ispitele economiei turismului la sfaturi despre lumea subacvatica. “Walking under Water”/”Pasind sub apa” (Polonia, Malaezia, 2014) prezinta traditiile stravechi si experienta colectiva ale tribului Badjao sub forma unei naratiuni magice, reunind presiunile si probleme urgente cu care acestia se confrunta intr-un hibrid de fantezie, fictiune si realitate. Regizoarea Eliza Kubarska va fi prezenta la proiectia filmului din cadrul Pelicam.
In competitia oficiala mai sunt incluse “Finding Gaston” (Peru, 2014), povestea lui Gaston, bucatarul care si-a propus sa schimbe mentalitatile din Peru prin mancare, si “Black Harvest” (Luxemburg, SUA, 2014) care urmareste destinele a doi americani din vest, unul in cautarea unui loc de munca in industria exploatarii gazelor si unul care tine cu dintii de ultimele farame de natura. Toate filmele vor fi proiectate in premiera nationala.
“Le monde secret du plancton” / “Lumea secreta a planctonului” este expozitia foto care va ajunge din Paris la Tulcea special pentru Pelicam. Tulcenii si participantii la festival se vor putea bucura de o serie de fotografii extraordinare realizate de studentii de la École nationale supérieure des Arts Décoratifs in jurul tematicii poluarii din Marea Mediterana, unde nava stiintifica Tara a organizatiei Tara Oceans desfasoara activitati de cercetare. Expozitia adusa de Tara Oceans la Pelicam va putea fi vizionata in centrul civic din Tulcea pe perioada festivalului, intre 12 si 14 iunie.
Tara Oceans este o organizatie neguvernamentala internationala, cu 10 ani experienta in cercetarea climei planetei, organizatie care a obtinut statutul special de observator permanent la ONU. Tara Oceans a realizat filmul de deschidere a Conferintei Climatice COP 21 de la Paris, in cadrul carei va coordona pavilionul dedicat apelor si oceanelor.
In aceasta seara, de la ora 20.00, are loc proiectia speciala a filmului castigator de anul trecut, “My Name is Salt” (Elvetia/India, 2013) la J’ai Bistrot Bucuresti. Mai multe detalii aici: www.pelicam.ro/stiri/filmul-castigator-pelicam-2014-proiectat-pe-21-mai-la-bucuresti
Noutati




