"Good Things Await" a castigat Marele Premiu Pelicam 2015
3/36894
calendar_month 22 Iun 2015, 00:00
Povestea fermierului Niels Stokholm care isi ingrijeste ferma lui biodinamica in armonie totala cu natura a impresionat juriul competitiei principale a Pelicam 2015 format din fostul comisar european Dacian Ciolos, regizoarea Farida Pacha si André Abreu de Almeida, de la Tara Oceans.

Agricultorul de peste 80 de ani este protagonistul documentarului "Good Things Await"/"Lucurile bune se lasa asteptate" (Danemarca, 2014) care a castigat marele premiu la cea de-a patra editie a Festivalului International de Film despre Mediu si Oameni. Regizoarea Phio Ambio a primit un premiu de 1.500 de euro oferit de Primaria Tulcea.

"Dupa deliberari indelungi, juriul a decis sa acorde premiul festivalului din acest an unui film pentru capacitatea de a evidentia un mesaj universal printr-un subiect tratat in toata complexitatea sa. Pornind de la o poveste personala incarcata de autentic si realism, filmul ridica problema daca practica agriculturii mai permite civilizatiei sa se hraneasca in armonie cu natura", a explicat Dacian Ciolos.

Niels Stokholm este unul dintre cei mai idealisti agricultori din Danemarca. El conduce ferma biodinamica impreuna cu sotia sa, Rita, iar de la ferma lor, Thorshøjgaard, distribuie produse unora dintre cele mai bune restaurante din lume. Dar nu toata lumea este pasionata de Thorshøjgaard si metodele holistice folosite. Autoritatile si birocratia ameninta sa inchida ferma. Regizoarea Phie Ambo urmareste lupta lor in a se asigura ca nu sunt ultimii care urmeaza acest mod de a face agricultura, ci printre primii.

Primaria Municipiului Tulcea a oferit premiul cel mare. "In calitate de cetatean, dar si de reprezentant al Primariei, astept deja cea de-a cincea editie a festivalului international Pelicam. Filmele si evenimentele conexe au adus beneficii semnificative in primul rand informationale si educationale, cetatenii au cunoscut activitatea oamenilor din alte tari, din toate colturile lumii dar si abordarea acestor oameni fata de natura. Pentru Tulcea este un eveniment prin care orasul nostru este promovat, e un eveniment in care se atrage atentoa asupra acestui tinut mirific, Delta Dunarii, asupra valorilor si potentialului deltei. Pentru Tulcea acest festival reprezinta o revitalizare a cinematografiei pentru ca din pacate in Tulcea nu sunt cinematografe de ani buni", a spus, la randul sau, Stefana Zibileanu, directoarea Directiei de Asistenta si Protectie Sociala din cadrul Primariei Municipiului Tulcea.

Filmul "Tristia: A Black Sea Odyssey" (Germania, 2014) a castigat sectiunea Black Sea Docs, a decis juriul format din Peter O’Brien, membru in Consiliul de Administratie al Festivalului International de Film de Mediu de la Washington, fotojurnalistul Petrut Calinescu si regizorul Dan Curean. Ei au apreciat portretizarea cu umor a relatiilor dintre oamenii din jurul Marii Negre. Producatorul Gerd Haag a urcat pe scena pentru a-si ridica premiul care consta in servicii de post-productie in valoare de 3.000 de euro oferite de Cinelab si 500 de euro oferiti de Asociatia Les Herbes Folles, organizatoarea festivalului.

In "Tristia: A Black Sea Odyssey", regizorul Stanislaw Mucha ne poarta intr-o calatorie extraordinara de 5.000 de kilometri de-a lungul coastelor a sapte tari. Peisajele se intind din Crimea in Caucaz, de la coasta nordica a Turciei la Delta Dunarii. Tristia capteaza coliziunea dintre imagini mitice, care par sa fi supravietuit trecerii timpului, si schimbari multiculturale de dupa perioada comunista.



Juriul Black Sea Docs a acordat si un premiu special filmului "Hey Neighbour!"/"Hei, vecine!" (Turcia, 2014) care arata efectele transformarii urbane in Instanbul, unde blocurile inalte de sticla "ingroapa" casele vechi din cartier. Regizoarea Bingöl Elmas a urcat pe scena pentru a primi distinctia.

Dintre filmele de scurt metraje inscrise in competitie, juriul format din alpinistul Alex Gavan, jurnalista Andra Matzal si regizorul Tom Wilson a ales filmul "Silent River"/"Raul tacut" (Mexic, 2014). Regizorii Jason Jaacks si Steve Fisher au urmarit povestea unei tinere si a familiei sale care se lupta pentru a salva raul Santiago, cunoscut sub numele de "Raul Mortii", care trece pe la periferia orasului mexican Guadalajara. Timp de 40 de ani, deseurile de la una dintre cele mai mari coridoare industriale din Mexic au fost aruncate in Santiago. Premiul consta in 500 de euro oferiti de Centrul National al Cinematografiei.

Juriul categoriei de scurt metraje a mai acordat un premiu special filmului "Wild Boar"/"Mistret Salbatic" (Olanda, 2013) pentru "un film realizat impecabil care exploreaza zonele gri ale relatiei dintre oameni si celelalte specii cu care impart mediul, intr-o societate in care mentalul colectiv vede natura ca pe o piedica in calea dezvoltarii economice", dupa cum a motivat juriul. Regizorul Willem Baptist a urcat pe scena pentru a ridica diploma.

Sase elevi din Tulcea coordonati de activistul de la Rosia Montana Tica Darie au desemnat castigatorul sectiunii Fresh Perspectives. Acesta este filmul "Seeds of Time"/"Semintele vremii" (SUA, 2014), povestea pionierului in agricultura Cary Fowler se afla intr-o lupta contra cronometru pentru a proteja viitorul hranei noastre. Bancile de seminte din lume se naruie, esecurile culturilor produc foamete si revolte, iar efectele accelerate ale schimbarilor climatice afecteaza agricultorii, la nivel global. Regizoarea Sandy McLeod a castigat 500 de euro oferiti de ViaSat.

Bilantul din acest an al festivalului numara peste 5.000 de participanti la proiectiile de filme, ateliere, expozitie foto, concert, dezbateri si petreceri. Pelicam s-a desfasurat si in 2015 in patru spatii din Tulcea: Centrul Cultural Jean Bart, Muzeul de Arta, Piata Civica si Casa Avramide.