studentie.ro  »  Timp liber  »  Evenimente  »  Incepe competitia Cinepolitica! Masterclass Cristian Tudor Popescu si campania ?Pamanteni pentru Ucraina?

Incepe competitia Cinepolitica! Masterclass Cristian Tudor Popescu si campania ?Pamanteni pentru Ucraina?

1/193073
calendar_month 27 Apr 2015, 00:00
Cea de-a patra editie a Festivalului International de Film Cinepolitica s-a deschis oficial duminica, 26 aprilie, la Cinema Studio din Bucuresti, in prezenta a sute de invitati si spectatori. La gala prezentata de scriitorul Florin Iaru, membru al juriului competitiei, a asistat si Ministrul Culturii, Ionut Vulpescu.

Gala a fost urmata de proiectia peliculei 13 Minutes/ Elser, cel mai nou film in regia lui Oliver Hirschbiegel, un thriller despre una dintre tentativele esuate de asasinare ale lui Adolf Hitler, care a avut premiera mondiala la Festivalul de la Berlin.

Competitia Cinepolitica incepe in forta astazi, 27 aprilie, la Cinema Studio, de la 18.30, cu NN/ Morti fara nume, de Héctor Galvez - o poveste impresionanta despre tentativele esuate ale familiilor din Peru de a-si gasi mortii disparuti in campaniile armatei impotriva gherilelor stangiste, in anii 80 si 90 – si, de la 20.30, Pionieri eroi/Pioneer Heroes, de Natalia Kudriashova, un film despre o generatie pierduta - pionierii din ultima perioada a erei sovietice.

Anul acesta, din juriul Cinepolitica fac parte scriitorii Nicolae Breban, Florin Iaru, Marius Chivu, precum si Aáry-Támas Lajos, Ombudsman-ul maghiar pentru Drepturile Educationale.

Tot luni, de la ora 17.00, la Cinema Elvira Popescu, ONG-ul „Pamanteni” lanseaza campania de strangere de fonduri pentru raniti „Pamanteni pentru Ucraina”. Evenimentul cuprinde: filme documentare de scurtmetraj din seria #Babylon’13 - Cinema of Civil Protest, documentarul despre Nadejda Savcenko, pilot ucrainean detinut ilegal pe teritoriul Rusiei, Nadia noastra, precum si dezbateri, la care vor participa invitati de marca.

Scriitorul, jurnalistul si filmologul Cristian Tudor Popescu revine la Cinepolitica marti, 28 aprilie, de la 18.30, la Elvire Popesco, cu al treilea episod al conferintei sale de succes despre propaganda si manipulare in cinema, oferind noi exemple spre dezbatere. Intrarea este libera.

Marti, cursa pentru trofeele Cinepolitica va continua de la 18.30, cu In the Crosswind/ in bataia vantului, de Martti Helde, un film alb-negru care urmareste traseul unei mame estoniene si a fiicei ei, in incercarea de a gasi drumul spre casa dupa ce au fost deportate in Siberia, in 1941.

The Guide/Ghidul, in regia lui Oles Sanin, un alt film din competitia Cinepolitica, propunerea Ucrainei la Oscarul pentru Cel mai bun film strain, va rula la Cinema Studio, de la 20.30. Plasat in 1930, in timpul campaniei de infometare si de epurare a regimului stalinist, care a dus la moartea a circa 10 milioane de oameni, filmul spune povestea unui baietel de 10 ani martor la uciderea tatalui sau, un inginer american venit in URSS sa construiasca socialismul.

Tot marti, de la 17.00, la Cinema Elvire Popesco, documentarele de scurtmetraj marca VICE aduc dezvaluiri din Rusia de azi: Potretul unui oligarh rus, Ruleta ruseasca: invazia Ucrainei, Armata fantoma a Rusiei, Arestarea lui Simon Ostrovski. Pe marginea lor se va discuta miercuri, 29 aprilie, de la 18.30, in Frontline Club din Bucuresti.