POVESTEA ELEMENTELOR VIETII PE MUZICA LUI TIESTO
5/5915
calendar_month 03 Dec 2007, 00:00
Este un unul dintre cei mai populari dj din lume! Reuseste de fiecare data cand vine in Romania, indiferent de ocazie, sa adune peste 8.000 de oameni in acelasi loc. Muzica pe care o aduce este foarte accesibila publicului si usor de memorat. Vorbim bineinteles despre Dj Tiesto, cel care a sarbatorit alaturi de noi sambata seara de ziua noastra.

Concertul pe care l-a sustinut la Sala Polivalenta face parte din turneul mondial de promovare al celui mai recent album al sau, aElements of lifea. Fanii lui Tiesto si-au facut aparatia in sala inca de la ora 21.00, astfel incat, dupa miezul noptii, cele 8000 de locuri ale Polivalentei au devenit neincapatoare. Putin dupa ora 00.00 dupa ce toate luminile s-au stins si pentru cateva zeci de secunde multimea de oameni s-a cufundat in tacere. Momentul a fost intrerupt de o voce profetica ce avea sa ne dezvaluie, printr-o calatorie de lumini, proiectii, lasere si muzica, cele patru elemente ale vietii: pamant, aer, foc si apa.

Tiesto si-a facut aparitia in fata uriasului ecran pe care avea creasca, sa pluteasca, sa arda si sa pluteasca povestea celor patru constituiente esentiale ale vietii. S-a vrut a fi dirijorul armoniei in care traiesc pamantul, aerul, focul si apa, cel care exprima prin sunete efectele celor patru elemente.

As putea spune fara niciun regret ca in acea seara puteai sa fii lispit de simtul auzului, proiectiile, nebunia de lasere si luminii au fost atractia spectacolului. Doar hiturile care l-au consacrat pe Tiesto au reusit sa ne dezlege de sub farmecul spectacolului vizual. Ingredientul inedit al serii a fost, fara indoiala, prezenta in proiectii a motivelor umane, si mai putin a detaliilor abstracte cu care eram obisnuiti la astfel de evenimente.

Am fost initiati in calatoria vietii de elementul PAMANT revelat in priectii de un nisip fin scurs pe trupul aproape gol al unei femei. Miscarile unduitoare profunde ale trupului pe muzica electrizanta a mastreului, ne ducea cu gandul la freamatului naturii, la zbuciumul pamantului, la tina primordiala din care a fost creat trupul uman.Urmatorul element crucial al vietii introdus de proiectii si acompaniat de sunetele trance ale lui Tiesto a fost aerul. Pe ecranul gigant se derulau acum imagini cu nori involburatii ce isi modificau formele cu o viteza uluitoare. Dupa limpezirea lor, umanitatea si-a facut aparitia reprezentata de trupurile unui el si o ea, plutind prin miscari erotice. Si ca prezenta aerului sa fie cat mai veritabila, tunurile au risipi in sala nouri grosi de fum. De departe cel mai spectaculos element al serii a fost FOCUL. Si a fost atat de real. Pe langa artificiile eliberate in ritmul muzicii lui Tiesto, tunurile au oferit un senzational spectacol de flacari. Ecranul urias te transpunea in mijlocul unui vulcan pregatit sa erupa pentru a se elibera. Ultimul, dar nu cel din urma element care a incheiat calatoria, a fost APA SCURSA pe trupuri aproape nud. Nu am avut tunuri cu apa, desi atmosfera creata era mai mult decat in flacari. Peste cei 8.000 de oameni a plouat cu confeti.
Dupa cum se vede, am vorbit foarte putin despre muzica pe care a mixat-o Tiesto. Asa cum spuneam, in afara de single-urile care l-au facut megacelebru, gen 'Adagio for string', 'Lethal industry', 'Love comes again', si 'Everything' (feat. JES), 'Do You Feel Me' (feat. Julie Thompson), 'Carpe Noctum', 'Break My Fall' (feat. BT), 'In The Dark' (featuring Christian Burns) si 'Dance4Life' (feat. Maxi Jazz) de pe albumul 'Elements of life', restul mixurile din set au fost lipsite de stralucire. Piesa cea mai iubita a ramas 'Love comes again', care a produs delir in public atunci cand Tiesto a oprit muzica si cei care cantau erau cei din sala.Mastreul trance Tiesto a fost insotit sambata seara de Jes si Julie Thompos care au oferit o prestatie live de exceptie. Show-ul a avut un puternic caracter masculin, dar cele doua doamne au adus feminitate si sensibilitate spectacolului, ca si proiectiile dominate de imagini feminine. De altfel, pentru mine muzica lui Tiesto este greoaie, mult prea galagioasa, un trance incisiv, uneori agresiv. Am observat in show-ul de sambata seara tendinta lui Tiesto de a trece spre electro si tech, sound-uri in mare voga acum. Desi inceputul programului a fost unul fortat si foarte galagios, spre final setul a devenit oarecum armonios si a exprimat destul de fidel cele patru elemente. Este destul de evident ca Tiesto nu mai pune accent intr-un spectacol
pe muzica, se bazeaza pe senzational si il ofera la cel mai inalt
nivel.

La final, desi isi terminase programul, fanii au cerut un bis pe care Tiesto l-a onorat intr-o nebunie de confeti.