CASA MEMORIALA GEORGE POP DE BASESTI
4/4085
calendar_month 26 Sep 2007, 00:00
La 1 februarie 1976 este inaugurat Muzeul memorial "George Pop de Basesti" in conacul ce a apartinut tribunului Unirii. Casa a fost construita in anii 1885-1890, constituind timp de trei decenii un punct de referinta si de intalnire a multor personalitati transilvanene: dr. Vasile Lucaciu, Vasile Goldis, Ion Ratiu, Teodor Mihali. Pana in 1940 casa a fost locuita de fiica sa Elena Pop Longin si sotul el Francisc Hossu Longin . Nationalizata in 1948, a servit ca sediu CAP si magazie de cereale. In perioada 1970-1976 s-au executat lucrari de reabilitare, organizarea muzeului facandu-se in etape.

Documente de familie, fotografii, obiecte personale recompun viata si activitatea lui George Pop de Basesti,stradania lui pentru unitatea nationala a romanilor. Este conturata, prin aceleasi mijloace si personalitatea fiicei sale Elena Pop Hossu Longin (1860-1940), militanta culturala si feminista bine cunoscuta in epoca.

George Pop de Basesti este descendentul unei familii nobiliare, fiu a lui Petre Pop de Basesti si al Susanei Pop de Turt, nascut la 1 august 1835. Urmeaza scoala din satul natal, iar din 1846 urmeaza liceul din Baia Mare. Aici a terminat sase clase apoi continua ultimele doua clase, incepand cu anul 1852 la liceul cezaro - craiesc din Oradea. La 26 iunie 1854 trece cu succes bacalaureatul si intra ca student la Academia de Drept din Oradea, dar imprejurarile timpului nu i-au permis sa termine studiile fiind mobilizat in armata, in 1859. Intors acasa in anul urmator va fi ales prim-pretor,apoi judecator la scaunul orfanal, apoi la cel comitatens, unde va activa mai multi ani.

In 1860 se casatoreste cu Mari Losonti, descendenta din vita nobila.

Incepand cu 1866 participa la diferite manifestari si actiuni organizate de "ASTRA"-Asociatiune infiintata pentru ridicarea constiintei nationale prin culturalizarea romanilor. In acea perioada romanii din Transilvania se aflau intr-o stare politica si sociala dezastruoasa, mai ales dupa instaurarea dualismului austro-ungar. Ales deputat in Parlamentul maghiar, la 1872 desfasoara o lupta apriga pentru dezrobirea nationala timp de 9 ani.

In 1887 are loc o Conferinta Nationala la Sibiu in legatura cu intocmirea unui "Memorand" cu plangerile romanilor impotriva situatiei lor grave din punct de vedere social si politic,care sa fie prezentat imparatului la Viena.

La 25-26 martie 1892 se definitiveaza continutul Memorandului de la Viena "MEMORANDUL ROMANILOR DIN TRANSILVANIA SI UNGARIA", document istoric prin care Partidul National Roman protesteaza energic impotriva sistemului de guvernare impus de Budapesta, in care sunt consemnate toate silniciile si abuzurile la care erau supusi romani din Imperiul Austro - Ungar.

26 mai 1892 - face parte din delegatia "celor 300", iar in urma procesului intentat autorilor Memorandului, George Pop de Basesti va fi condamnat alaturi de alti conducatori ai Partidului National Roman .

In preajma evenimentelor legate de primul razboi mondial, il gasim in fruntea Partidului National Roman, sustinand cauza drepturilor nationale ale romanilor din Transilvania.

La Alba Iulia, in istorica cetate a poporului roman, la 14 decembrie 1918 este ales in functia de presedinte al Marii Adunarii subliniind in cuvantul de deschidere " realizarea marelui vis al lui Mihai Viteazul unirea tuturor celor de o limba si de o lege, intr-un singur si nedespartit stat numit Romania.



Adresa: jud. Maramures, Basesti.