CASA MEMORIALA ION CREANGA
4/4083
calendar_month 27 Sep 2007, 00:00
Casa parinteasca este un tipic monument de arhitectura populara, construita din barne groase lutuite, are o prispa ingusta de lut si un acoperis larg de dranita.

Casa este o constructie din barne de lemn, cu acoperis din sindrila, datand din 1830. A fost locuita pana in 1959 de descendentii familiei Creanga. In 1944 Sofia Grigoriu (nascuta Creanga) doneaza casa Asociatiei Invatatorilor din Romania. Casa devine muzeu printr-un decret din 1959, dar s-a deschis in 1960. Constructia a fost restaurata in 1937 prin grija lui Nicolae Iorga.
Interiorul este compus din doua incaperi: tinda, in care era odinioara gura cuptorului, si o odaie mare, dar joasa, cu trei ferestruici pe latura de rasarit si de miazazi.

Interiorul mai cuprinde laita, de jur imprejurul camerei, acoperita cu laicere, culmea cu cateva straie, opaitul, furca si roata de tors, vartelnita, masa la care a invatat Ionica buchiile cartii.


Pe masa sunt un bust al lui Ion Creanga si ceaslovul amintit in memoriile sale.

In tinda casei este amenajata o expozitie cu operele marelui scriitor, ajuns in panteonul literaturii universale, cu documente de arhiva, scrisori, fotocopii ale manuscriselor si fotografii.

In expozitie sunt si 14 lucrari de grafica realizate de plasticianul Eugen Taru, folosite la ilustrarea editiei din 1959 a volumului "Amintiri din copilarie".

Adresa: jud. Neamt, Humulesti, Str. Ion Creanga nr. 8