CASA MEMORIALA MIHAI CODREANU DIN VILA SONET
4/4099
calendar_month 25 Sep 2007, 00:00
Construita in anul 1934, in stil traditional romanesc, Vila Sonet este situata in foarte aproape de centrul orasului, putin mai sus de bulevardul Independentei, fata in fata cu un alt loc remarcabil al Iasului, loc de intalnire al marilor sciitori - Ion Creanga, Mihai Eminescu, I.L. Caragiale - "Bolta Rece". Imediat ce ne apropiem de cladire, aceasta se remarca prin cele doua statui din bronz, intruchipand doi caini, ce strajuiesc treptele de la intrare. Locul pe care a fost construita casa a fost primit de scriitor de la Primaria Iasului, drept recunostinta pentru meritele sale literare.
Dupa moartea poetului, in 1957, in aceasta casa a continuat sa locuiasca sotia acestuia, Ecaterina Teodoreanu, si dupa moartea acesteia, in 1970, casa devine muzeu memorial.
Muzeul nu cuprinde insa decat parterul casei, asa cum a fost scris in testamentul Ecaterinei Teodorescu si a ramas asa cum a fost in vremea cat aici a locuit poetul, amintind de atmosfera caselor din prima jumatate a secolului XX.
Colectia muzeului cuprinde circa 700 de obiecte expuse, dintre care unle sunt de patrimoniu. De-a lungul timpului casa a pastrat forma ei originala, nefiind supusa nici unei lucrari de restaurare. Denumirea de "Vila Sonet" sub care mai este cunoscuta casa memoriala a lui Mihail Codreanu se datoreaza faptului ca poetul a scris nenumarate sonete, considerand ca sonetul "este o poezie de maxima virtuozitate".