CASA MEMORIALA VASILE ALECSANDRI
calendar_month 25 Sep 2007, 00:00
Casa memoriala a fost construita de insusi poetul Vasile Alecsandri in anul 1867, dupa propriile planuri.
Se afla la 4 km distanta de soseaua Roman-Iasi si Roman-Suceava. In testamentul intocmit in 1885 poetul lasa sub forma de donatie Academiei Romane casa de la Mircesti cu toate bunurile, printre care si biblioteca si unele manuscrise autografe. Abia in 1914 Academia Romana intra, de facto, in posesia casei, cand este numit si un custode al intregului inventar. Asadar, incepand cu anul 1914 si pana in 1944, tot acest inventar cu valoare memoriala si culturala este accesibila publicului vizitator.
Desi nu figureaza astfel, acest muzeu ar putea trece drept prima casa memoriala literara din Romania. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, imobilul si bunurile sale au avut de suferit daune insemnate, necesitand lucrari de restaurare.
Abia in 1955 cladirea dobandeste statutul de institutie muzeala, iar din 9 iunie 1957 este inaugurat acest insemnat lacas de memorie culturala. In 1987 expozitia permanenta este refacuta dupa noi norme muzeotehnice moderne. Incepand cu anul 1992 au loc lucrari de restaurare si reorganizare a expozitiei permanente iar in 1993 este reoferita publicului vizitator.
Organizarea expozitionala afecteaza doar cinci incaperi si un coridor din intreaga casa (holul de la intrare, sala de biliard, camera Mariei, sufrageria, dormitorul, cabinetul de lucru), restul holurilor si atenansele fiind improprii unui asemenea scop. Expozitia permanenta reconstituie, cronologic, etape din viata scriitorului Vasile Alecsandri si momente legate de activitate sa literara. Astfel sunt prezentate: portretele parintilor si ale familiei, perioada studiilor la Iasi si Paris, debutul literar, activitatea de culegator de folclor si de dramaturg, participarea la evenimentele din 1848 si din perioada Unirii. Incaperea urmatoare este dedicata perioadei "Pastelurilor", a legaturilor sale cu Societatea culturala "Junimea", al carei presedinte de onoare a fost, a operei inchinate luptei pentru Independenta, precum si marilor creatii din dramaturgia istorica.
Un loc special il are relatia sa cu poetul Fr. Mistral si momentul premierii sale, in 1878, pentru "Cantecul Gintei latine", la Festivalul de la Montpellier.
Sufrageria este destinata prezentarii prietenilor apropiati ai poetului, personalitati de frunte ale culturii romanesti: C. Negri, M. Eminescu, C. Negruzzi, T. Maiorescu, M. Kogalniceanu, Ion Ghica, A. Hurmuzachi, Iacob Negruzzi, precum si sotiei si ficei sale.
Adresa: jud. Iasi, localitatea Mircesti.
Noutati