CASTELUL APAFFY DIN DUMBRAVENI
4/4484
calendar_month 28 Aug 2007, 00:00
Orasul Dumbraveni este situat la 20 km est de Medias pe DN 14, Medias - Sighisoara, in lunca Tarnavei Mari.

In perimetrul localitatii au fost descoperite vestigii arheologice din epoca fierului, dacica si romana, atestata documentar la 1374. Multa vreme a fost domeniu al familiei Apafi.
In secolul XVII localitatea a fost colonizata cu armeni care au dezvoltat o intensa activitate comerciala si edilitara.


Castelul Apafi din Dumbraveni a fost construit in sec. al XVI-lea in stilul Renasterii, de familia Apafi, din care s-a ridicat principele Transilvaniei Mihail Apafi (1681 - 1690). A suferit interventii succesive, pastrandu-se planimetria si unele detalii decorative.

La 1552 puternicul feudal Grigore Apaffy, care pe atunci era prefect al judetului Dobica si loctiitorul maresalului curtii din Martinuzzi, guvernatorul Transilvaniei, cumpara toate mosiile existente in Dumbraveni si construieste castelul cetate de aici. In acest timp se formeaza domeniul cetatii Dumbraveni. La 1590 Nicolae Apaffy, prefectul comitatului Cetatea de Balta (Tirnava) isi muta sediul oficial la castelul din Dumbraveni. Din acest moment domeniul cetatii Dumbraveni capata tot mai mult functia domeniului din Cetatea de Balta. Dupa ce Mihai Apaffy infringe incercarile adversarilor de al rasturna, se instaleaza o lunga vrema la domnie, iar tirgul Dumbraveni prin aceasta devine resedinta domneasca.