studentie.ro  »  Timp liber  »  Romania pitoreasca  »  Ce vizitam in Poiesti: Muzeul Ceasului

Ce vizitam in Poiesti: Muzeul Ceasului

1/109334
calendar_month 10 Aug 2011, 00:00
Muzeul Ceasului din Ploiesti este unicul muzeu de acest gen din Romania si printre putinele din Europa. A fost infiintat in anul 1963, de catre directorul Muzeului de Istorie din Ploiesti, Nicolae Simache.

Muzeul adaposteste o importanta colectie de ceasuri realizate de mesteri ceasornicari din Europa sau America. Muzeul Ceasului a fost deschis in anul 1963, intr-o cladire de scol XIX, care a apartinut lui Luca Elefterescu, un cunoscut politician din Prahova.

Atractiile Muzeului Ceasului

Colectia muzeului cuprinde peste 1000 de piese, de la ceasuri rudimentare, pana la ceasuri mecanice, adevarate opere de arta. Printre exponatele muzeului se afla cadranul solar, pendulul din lemn, care dateaza din anul 1634, ceasul pus in miscare printr-o cadere de apa sau primul ceas de buzunar. In muzeu pot fi vazute si ceasuri cu mecanisme muzicale, care interpreteaza Marseilleza sau valsurile lui Strauss.

Tot la Muzeul Ceasului din Ploiesti ai ocazia sa vezi ceasuri care au apartinut unor personalitati precum Constantin Brancoveanu, Al. I. Cuza, Mihail Kogalniceanu, Cezar Bolliac, B.P. Hasdeu, Theodor Aman, I.L. Caragiale, Duiliu Zamfirescu sau Ioan A. Bassarabescu.

O alta atractie a muzeului o reprezinta ceasurile de buzunar, realizate de ceasornicari elvetieni, germani sau francezi. Din colectie fac parte ceasuri care au apartinut regilor Carol I, Carol al II-lea sau Tarului Alexandru al II-lea. Printre curiozitatile muzeului se numara ceasul invizibil, ceasul morarului, ceasul fierarului, ceasul motanului, ceasul - umbrela, ceasul - stampila sau ceasul cu figurine mobile.

Cand vizitam muzeul

Muzeul Ceasului din Ploiesti se poate vizita zilnic, de marti pana duminica, intre orele 9.00- 17.00. Taxa de intrare este de 4 lei integral si 2 lei redus, pentru copii si pensionari.

Autor: Mihaela Rotaru