studentie.ro  » timp-liber » romania pitoreasca » CETATEA OSTROVUL BANATULUI

CETATEA OSTROVUL BANATULUI

Publicat: 26 Feb 2008 | Vizualizari: 4480

In 1689, ofiterul de geniu al armatei austriece L. F. Marsigli, observa intr-un ostrov al Dunarii o cetate careia ii va trasa planul si pe care o va descrie, gasind ca este de factura romana (1). Cercetarile efectuate aici de M. Davidescu in 1965 au permis o mai buna cunoastere a fortificatiei. Aceasta a fost edificata in doua faze, prima apartinand secolului VI - s-a admis ca probabil sa fi fost una dintre cetatile ridicate de Iustinian, insa fara a o identifica pe baza scrierilor lui Procopiu cu vreuna documentata - ulterior parasita, probabil cu ocazia invaziei avare din 602 (2). Cea de a doua faza este medievala (pe baza artefactelor (3) gasite, a caracteristicilor arhitectonice (4), in special ale uneia din porti, precum si a tehnicii de constructie, s-a stabilit ca ar apartine secolelor XIII-XIV).


Fortificatia a fost incadrata sistemului defensiv al banatului unguresc de Severin, avansandu-se data constructiei in cea de a doua jumatate a secolului al XIII-lea, iar pe baza unui document al lui Vladislav Vlaicu catre manastirea Vodita, in care acesta mentioneaza indirect apartenenta teritoriului "de la cataracte pana la Orsova" (5) la Tara Romaneasca, s-a spus ca odata cu trecerea banatului de Severin in posesia Valahiei a trecut si fortificatia din Ostrovul Banului (6).
O alta mentiune pusa in legatura cu aceasta cetate este de regasit in scrisoarea lui N. Redwitz din 1430, in care acesta aminteste de cetatea din insula Saian (7), cu o garnizoana de 216 osteni. Din cele doua insule aflate pe cursul Dunarii in acea portiune, doar aceasta pe care se afla fortificatia in discutie poate fi luata in considerare, caci cetatea din insula Adah-Kaleh este de secol XVIII (8) si nu se cunosc alte vestigii.


Th. N. Trapcea considera ca cetatea este cucerita in 1426-1427 de catre Murad II si definitiv distrusa de acesta in 1432, ipoteze pe care Gh. I. Cantacuzino le accepta ca probabile, caci este singura insula fortificata pe care o aminteste N. Redwitz (9). Asadar, refolosindu-se materialul constructiei antice, (fundatiile acesteia erau de piatra iar curtinele din caramida) si restrangandu-se suprafata construita la coltul vestic al insulei, se ridica cetatea medievala, cel mai probabil in a doua jumatate a secolului al XIII-lea. Aceasta avea patru turnuri, dintre care trei pe latura estica, iar urmarind traseul vechilor ziduri, este ridicat un val de pamant cu un schelet de stalpi de lemn uniti prin barne si scoabe de fier. M. Davidescu recunostea in teren existenta a doua santuri in partea de est. Precum s-a presupus deja, este posibil ca cetatea medievala sa fi fost ridicata de unguri, ipoteza care ar fi justificata indirect si prin lipsa mentiunii ei in documente romanesti (in afara de cel citat de la Vladislav Vlaicu). Ni se pare destul de greu de conceput o alta posibilitate avand in vedere atat importanta ei strategica cat si marimea.


Putem folosi in sprijinul celor de mai sus si planimetria care nu are nici un echivalent in cetatile de pe teritoriul Tarii Romanesti. Privita altfel, din perspectiva posibilitatii ca
planul fortificatiei din Ostrovul Banului sa reprezinte o varianta redusa a tipului de plan patrat cu turnuri de colt si la mijlocul laturilor, am putea sa-i gasim asemanari cu Severin, Enisala, Hirsova si Kurvingrad. Nu se pune insa problema ca cetatea sa fi fost edificata de genovezi, aflandu-se mult prea departe de mare. Din pacate nu am reusit sa gasim imagini cu acea poarta pe care M. Davidescu isi sprijinea, printre altele, datarea.NOTE


(1) L. F. Marsigli, Description du Danube, t. 11, p. 21 si fig. 28.


(2) M. Davidescu, Cercetarile arheologice din Ostrovul Banului-Golul-Gura Vaii (judetul Mehedinti), in RMM.MIA, XLVI, 1977, nr. 1.


(3) Varfuri de sageti si rozete de pinteni.


(4) Creneluri (nu pare de altfel relevant).


(5) DRH, B, I, p. 18.


(6) Vezi M. Davidescu, op.cit., p. 35.


(7) Th. N. Trapcea, Cateva cetati..., pp. 169-170.


(8) Vezi Gh. I. Cantacuzino, Cetati medievale din Tara Romaneasca in secolele XIII-XVI, Ed. Enciclopedica, Bucuresti, 2001, pp. 139-140, nota 394.


(9) Gh. I. Cantacuzino, ibidem.

www.patzinakia.ro

 
 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 
 

Jobs

Firma: Confidential
Nivel cariera: Fara experienta
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI
Perioada de valabilitate: 2022-01-21 00:00:00 - 2022-02-07 00:00:00