Galeria oamenilor de seama
4/4071
calendar_month 08 Feb 2014, 00:00
In deceniul 70 in sufletele "entuziastilor” locului se nastea, impunandu-se repede, ideea organizarii unui muzeu care sa arate ce insemnasera Falticenii pentru cultura romaneasca, ce urme adanci lasasera cei care pe aceste pamanturi vazusera lumina zilei, aici invatasera carte sau isi petrecusera intreaga lor viata, ori numai o parte din ea.

Pe strazile orasului mai existau inca marturii despre aceste treceri ilustre. Se asezasera acolo unde se cuvenea placi care sa aduca aminte. Atmosfera era saturata de amintiri. Staruiau in aburul subtire si transparent de deasupra orasului Oamenii locului ravneau la ceva mai mult, la ceva mai pregnant. O cronica in care cele alese sa fie insemnate pentru vecie.

Staruinta acestor oameni de bine a gasit ecou. Horia si Vasile Lovinescu au donat casa lor de pe strada Sucevei, ca sa adaposteasca muzeul numit inspirat "Galeria Oamenilor de Seama” ai Falticenilor.

Biografii ale unor oameni de seama care si-au inchinat viata propasirii spirituale a neamului lor: scriitorii Nicolae Gane, Nicolae Beldiceanu, Ion Dragoslav, Vasile Savel, Horia Lovinescu, Vasile Lovinescu, Aurel George Stino, Nicolae Labis, Nicolae Jianu, Mihail Serban, folcloristii Artur Gorovei, Mihai Lupescu, Alexandru Vasiliu Tatarusi, actorii Matei Millo, Jules Cazaban, Grigore Vasiliu-Birlic, pictorii Aurel Baesu, Stefan Soldanescu, Dimitrie Harlescu, savantii Dimitrie Leonida si Nicolae Grigoras.
Adresa: Suceava Falticeni Str. Sucevei nr. 91.