MANASTIREA BRANCOVEANU DIN SAMBATA DE SUS
5/5309
calendar_month 09 Nov 2007, 00:00
Manastire de calugari cu hramul "Adormirea Maicii Domnului"

Zi de pelerinaj: 15 august si " Izvorul Tamaduirii" (prima vineri dupa Pasti);


Locatie: comuna Voila, jud. Brasov, 30 km sud de Fagaras, 11 km SE de orasul Victoria;


Ctitorita de Constanin Brancoveanu pe mosia si sub protectia sa ianinte de anul 1701, biserica este inceputa de vornicul Preda Brancoveanu in 1657 si terminata de domnitorul martir.

Ocolita de urgia demolatoare a generalului Bucow din 1761 datorita protectiei familiei sale, manastirea Brancoveanu a fost daramata in 1785 din ordinul guvernului de la Viena, socotita un focar de neanfrant al Ortodoxiei, cu "calugari schismatici" dupa Rednic, in 1769.

Pastrata inca in 1889, pictura cu arhangheli in marime naturala in altar a fost supusa la incercari nereusite de restaurare

Manastirea a ramas in ruina vreme de 140 ani, cladirea a fost restaurata si zugravita sub Mitropolitul Nicolaie Balan intre 1927 si 1936; biserica sfintita in 1946

Opera de restaurare integrala, de impodobire si readucere la chipul originar al complexului monastic a fost desavarsita sub pastoria Mitropolitului Antonia Plamadeala intre 1986 si 1993.

Arhitectura specific brancoveneasca, ancadramente cu bogata ornamentatie in piatra, picturi murale interioare in fresca in stil postbrancovanesc din anul 1766 au fost executate de zugravii Ionascu, Pana si Mihai, partial pastrate in naos, sustinuti material de egumenul Visarion si si de boierii brasoveni Nicolaie si Manolache.

Biserica si clopotnita din epoca bracoveneasca au pictura originara restaurata

Biserica a fost resfintita in prezenta Patriarhului Constantinopolului, Bartolomeu I si a unor inalti membri ai Bisericii Ortodoxe Romane in 1993

Paraclisul are hramul "Sfintii Martiri Bracoveni" (16 august), incinta si anexe sunt noi

Scoala este renumita pentru pictura pe sticla cu o colectie de peste 500 de icoane vechi, majoritatea pe sticla

La manastirea Brancoveanu este fantana " Izvorul Tamaduirii ",

Centru de cultura si de mare rezistenta in pastrarea oranduielilor strabune manastirea Brancoveanu este cea mai mare, mai puternica si mai temeinic organizata manastire a Ardealului.