studentie.ro  » timp-liber » romania pitoreasca » MANASTIREA CIUCEA

MANASTIREA CIUCEA

Publicat: 09 Nov 2007 | Vizualizari: 6898


Manastire de calugarite

Hram: "Nasterea Maicii Domnului"

Zi pelerinaj: 8 septembrie


Locatie: com. Ciucea, jud. Cluj, 20 km V de Huedin 70 km V de Cluj Napoca, 83 km E de Oradea

Biserica este construita in 1775(?) din lemn, in localitatea Galpaia, jud. Salaj, stramutata la Ciucea de poetul Octavian Goga in 1939 si donata Arhiepiscopiei Clujului

Pictura pe panza de este executata de mesteri necunoscuti.

Manastirea de calugarite a functionat pana in 1945 an dupa care a fost inchisa sub comunisti. Primul grup de calugarite a fost trimis la Ciucea sub conducerea maicii starete, monahia Georgiana Palcau, de la manastirea Floresti, jud. Vaslui, care avea in acelasi timp in grija si manastirea era in curs de infiintare la Floresti, judetulCluj.

S-au facut primele lucrari de reparatii la acoperisul cladirii si zugraveli, amenajarea chiliilor si a unui paraclis in fosta trapeza. A fost adus iconostasul si stranile de la vechea capela a Seminarului Teologic din Cluj-Napoca.

La 24 noiembrie 1997 maica Georgiana este inlocuita la conducerea manastirii cu rasofora Inocentia Filip, venita de la manastirea Agapia din judetul Neamt. S-au continuat lucrarile de amenajarea paraclisului care se foloseste in prezent pentru slujbele de peste saptamana, s-au facut mese si scaune pentru sufragerii, s-a amenajat un birou, s-a defrisat terenul din fata casei, deschizandu-se accesul pentru pelerini, s-au turnat trotuare.

La acestea se adauga construirea unui garaj si aunui garaj si aunei magazii de lemne si alte lucrari de renovare a interiorului si exteriorului cladirii, printre care amenajarea unei bucatarii si a unei bai, canalizarea pentru apa si inlocuirea conductelor.

 
 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 
 

Jobs

Firma: ALGIDA CENTER SRL
Nivel cariera: 2 - 3 ani
Tipul postului: Full-time
Oras: Ilfov
Perioada de valabilitate: 2022-01-23 00:00:00 - 2022-01-26 00:00:00