studentie.ro  » timp-liber » romania pitoreasca » MANASTIREA CORNETU

MANASTIREA CORNETU

Publicat: 08 Nov 2007 | Vizualizari: 4358

Hram:Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul
Adresa: sat Calinesti Brezoi, judetul Valcea.
Staret: Mina Stan
Fost schit de calugari, azi Manastirea Cornetu cu hramul "Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul" este amplasata pe soseaua Rm.Valcea–Sibiu, la cca 50 km nord de Rm. Valcea, in satul Calinesti, oras Brezoi, la 2 km de gara Cornetu, pe linia ferata Rm.Valcea–Sibiu.
A fost ctitorit de vornicul Mares Bajescu si sotia sa Maria, in anul 1666. Altarul a fost pictat in 1741. In 1808 a fost distrus de un incendiu, fiind refacut si zugravit in 1835. In anul 1898 s-a construit calea ferata si tunelul care trece pe sub portile din fata bisericii, fiind necesara demolarea chiliilor.
Din vechile cladiri a ramas numai un foisor, zidurile si turnul de aparare de la nord si est de biserica. Cupola si o parte din altar au fost daramate in 1916-1918 si refacute intre anii 1923-1925. Ultima restaurare a acestui monument istoric s-a facut in anul 1960 de catre Directia Monumentelor Istorice. Pictura este lucrata in fresca, altarul fiind pictat in 1761 de pictorii Radu, Mihail si Iordache, iar naosul si pronaosul in 1835 de staretul Irinarh.
Biserica este inalta, cu ziduri foarte groase din piatra. Interiorul este compartimentat in altar, naos si pronaos; are doua turle, una pe naos si a doua pe pronaos. Zidurile exterioare au alternanta de tencuiala si caramida aparenta. De jur imprejur se afla un brau inflorat prin vopsele.
Episcopia Ramnicului este una dintre cele mai vechi episcopii din tara noastra si fara indoiala mostenitoarea fostei Mitropolii a Severinului de la sfarsitul secolului al XIV-lea.
Dupa ce in anul 1359, in timpul domniei lui Nicolae Alexandru Basarab, a fost recunoscuta prima mitropolie romaneasca - Mitropolia Ungro-Vlahiei - de catre Patriarhia Ecumenica de la Constantinopol, in 1370, in Tara Romaneasca, s-a mai infiintat, in dreapta Oltului, Mitropolia Severinului, avand ca mitropolit pe Antim Critopolos (1370-1381). Aceasta Mitropolie a avut resedinta in Severin, insa datorita hartuielilor ungurilor (1375), va fi mutata la Strehaia, ajungand in cele din urma la Ramnic.
Cand Severinul a revenit Tarii Romanesti, s-a reinfiintat si Episcopia din dreapta Oltului, cu numele de Episcopia Ramnicului Noul Severin, fapt intamplat in timpul domnitorului Radu cel Mare, in anul 1503-1504. Aceasta Episcopie a fost infiintata in amintirea Mitropoliei disparute, a carei biserica catedrala cu hramul "Sfantul Ierarh Nicolae", a fost zidita pe locul unde se afla actuala catedrala. Ea avea in jurisdictie viata religioasa a Olteniei depinzand direct de Mitropolia Ungro-Vlahiei.
Primul episcop al Ramnicului se pare ca ar fi fost Maxim Brancovici, ierarh de origine sarba, care la putina vreme a ajuns Mitropolit al Tarii Romanesti, insa numele lui nu figureaza in pomelnicul Episcopiei, acesta deschizandu-se cu numele episcopului Leontie 1532-1534 (?). De la infiintarea Episcopiei si pana in zilele noastre, la Ramnic au pastorit 40 de ierarhi dintre care se cuvine sa mentionam pe Sfantul Ierarh Martir Antim Ivireanul, patronul si ocrotitorul orasului Ramnicu Valcea si Sfantul Ierarh Calinic Cernicanul, care a refacut resedinta episcopala a Ramnicului.
Infiintandu-se Mitropolia Olteniei (1939) si Arhiepiscopia Craiovei (1946) cu resedinta la Craiova, Episcopia Ramnicului a ramas cu jurisdictia teritoriala asupra judetelor Valcea si Romanati.
In timpul Prea Fericitului Parinte Iustinian, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, in 1948-1949 s-a elaborat, votat si aprobat “Statutul pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Romane", in care se mentiona, intre altele, unirea Eparhiei Ramnicului Noul Severin cu Eparhia Argesului, sub denumirea de Episcopia Ramnicului si Argesului, cu sediul la Ramnic, avand ca episcop pe vrednicul de pomenire Prea Sfintitul Parinte Episcop Iosif Gafton (1949-1984). Timp de aproape 51 de ani aceasta Episcopie a avut in jurisdictie judetele : Valcea, Arges, Olt si o parte din Teleorman.
Din 1984 Episcopia Ramnicului este pastorita de Prea Sfintitul Episcop Gherasim Cristea care a activat ca Arhiereu-Vicar la Ramnic inca din 1975. Inscaunarea Prea Sfintiei Sale s-a facut la Ramnic in ziua de 2 decembrie 1984.
In anul 1990, reinfiintandu-se Episcopia Argesului si Muscelului, cu sediul la Curtea de Arges, Episcopia Ramnicului a ramas cu judetele Valcea si Olt, asa cum este si in prezent.

 
 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 
 

Jobs

Firma: ALGIDA CENTER SRL
Nivel cariera: Fara experienta
Tipul postului: Full-time
Oras: Ilfov
Perioada de valabilitate: 2022-01-19 00:00:00 - 2022-02-16 00:00:00