MANASTIREA FLORESTI
5/5271
calendar_month 08 Nov 2007, 00:00
Adresa: Comuna Poienesti, Jud. Vaslui, Romania

Ansamblul Manastirii Floresti ( biserica Sf. Ilie, turnul-clopotnita, palatul egumenesc si zidul de incinta) este unul dintre cele mai importante realizari ale arhitecturii ecleziastice din eparhia Husilor, construit in sec. XVI-XIX, in stil romantic.

Manastirea s-a numit la inceput Simila, apoi Florentina pana la mijlocul secolului al XVII-lea, cand a luat numele de Floresti de la satul din apropiere.

Biserica a fost construita la sfarsitul secolului al XVI-lea (c.1590) de vornicul Carstea Ghenovici si recladita intre anii 1686-1694 de vornicul Gavrilita Costachi, stranepotul ctitorului si urmasii sai.

Afectata de seismele din anii 1738 si 1802, biserica a fost inchinata la manastirea Esfigmen de la muntele Athos in anul 1806, de catre Veniamin Costachi, Mitropolitul Moldovei.

Biserica actuala a fost recladita din temelii de egumenul Nil, intre anii 1852-1859, pana deasupra ferestrelor.

Lucrarile au fost intrerupte din cauza secularizarii averilor manastiresti din timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza si au fost finalizate de statul roman, intre anii 1879-1883, prin stradania episcopului Iosif Gheorghian, dupa un proiect intocmit de arhitectul Burelli.

In anul 1883, biserica Sfantul Ilie a fost declarata biserica parohiala, functionand sub acest regim pana in anul 1991.

Admirabil proportionata, biserica prezinta un plan triconc, soclu de piatra, zidarie de caramida, intarita cu contraforti puternici, strapunsa de o serie de deschideri in arc frant, ce-i dau o silueta zvelta.

Fatadele sunt decorate cu elemente neogotice: ancadramente de piatra traforata la ferestre, elementele sculptate inglobate in contraforti, dantelarie de piatra sculptata in arc frant deasupra intrarii, rozasa de piatra traforata pe fatada de apus, friza decorativa sub cornisa, rozete, arcuri in ogiva, etc.

Fatada principala este flancata de doua turnuri octogonale alipite ansamblului, solutie intalnita la o serie de constructii religioase dar si laice ale epocii.

Turnul-clopotnita, amplasat in partea de sud a incintei, este construit de catre egumenul Nil intre anii 1852-1858 si terminat in 1901 de catre episcopul Iosif Gheorghian.

Prezinta un plan patrulater cu fundatie din blocuri de piatra si zidarie de caramida. Este prevazut cu o bolta, cu deschidere in arc in plin cintru, prin care se face intrarea in curtea manastirii. Fatadele sunt bogat ornamentate cu rozase, friza arcaturi, consolete, elemente florale, insemne chiriarhale si caramida aparenta .

Palatul egumenesc, aflat in partea de vest a bisericii, a fost construit in sec. al XVI-lea , refacut din temelii de egumenul Nil intre anii 1852-1858 (ingloband si pivnitele) si terminat in 1880, cu destinatia de spital (1880-1992).

Este realizat in stil neoclasic, cu elemente preluate din repertoriul stilului romantic: friza arcaturi, consolete, casetoane. In plan, prezinta un hol central, cu o scara monumentala, strajuita de sase stalpi laterali, care face legatura intre parter si etaj.

Zidul de incinta ilustreaza tehnica de constructie a sistemului de aparare a ansamblurilor monastice, fiind construit in anul 1800 de catre egumenul Ioasaf, din pietre de rau, legate cu mortar de var. Este intrerupt in trei puncte: la sud, unde se afla clopotnita, la est spre gradina si la nord spre drumul satului. Din loc in loc prezinta pilastri. Actualmente este in mare parte surpat.



Ansamblul se afla in curs de consolidare restaurare, cu finantare de la Ministerul Culturii si Cultelor.

Manastirea detine icoana facatoare de minuni adusa aici de Mitropolitul Veniamin Costachi in 1805, pictata de un necunoscut (cca 1700-1750), impodobita cu aur si argint de Doamna Ecaterina, sotia lui Constantin Voda Mavrocordat in 1749.