MANASTIREA MOISEI
5/5313
calendar_month 09 Nov 2007, 00:00
Manastire de calugari.

Hram: "Adormirea Maicii Domnului"

Zi de pelerinaj: 15 august, pelerinaj cu veche traditie, pana in Moldova


Locatie: com. Moisei, jud. Maramures, 13 km sud-est de Viseul de Sus, 10 km V de Borsa, pe DN Sighet-Borsa-Prislop-Vatra Dornei (171 km).


Mica biserica de lemn dateaza din sec. XIV si este asezata la poalele muntelui Pietrosu Rodnei.

Atribuita de traditie lui Moise Coman, manastirea Moisei este ridicata in amintirea fiului sau, monahul Grigore in 1672

Manastirea mentioanta intr-un document din 1637 ca rezidenta a Episcopului Dumitru Pop. Biserica actuala de lemn este cladita de Mitropolitul Ardealului, Sfantul Ierarh Sava Brancovici si sfintita in 1672, cand se pun temeliile vietii manastiresti ca metoc al manastirii Putna. Sfintirea se face in prezenta delegatilor din Moldova, aducatori de carti si daruri, dovada a legaturilor cu manastirile bucovinene din 1682, egumenul Timotei Brasoveanu demonstrand totodata si relatii bune pe care le avea cu Brasovul.

Arhitectura nu e de tip maramuresan, biserica este de proportii reduse, turnul este scurt, clopotnita pozitionata deasupra pronaosului.

Picturile murale sunt vechi, dupa 1650, finisate partial la sfintirea din 1672, cu fragmente aratand parietal si pe bolti, colorit viu. Decoratiile sunt bogate, iconostasul are motive baroce

Manastirea Moisei a fost un centru de pictura infiintat de Episcopul Dumitru Pop la inceputul sec. XVII, cu icoane executate in stil postbizantin traditional si arta renascentista.

Biserica noua din zid, construita intre 1910 si 1911, stil neoclasic are pictura numai pe iconostas, portalul are coloane pe fatada vestica. Manastirea are o colectie de icoane vechi in stil bizantin: icoana Sfantului Nicolae daruita la 1755, Adormirea Maicii Domnului

Cartile vechi confirma existenta legaturilor cu Tara Romaneasca si Moldova, cu Brasovul. Manastirea are atelier de pictura icoane.