studentie.ro  » timp-liber » romania pitoreasca » MANASTIREA "SFANTA TROITA" DIN FELEAC

MANASTIREA "SFANTA TROITA" DIN FELEAC

Publicat: 09 Nov 2007 | Vizualizari: 6194

Hram: "Sfanta Treime"

Zi de pelerinaj: a doua zi dupa Rusalii


Locatie: com. Feleacu, jud. Cluj, 8 km S de Cluj-Napoca si 23 km N de Turda


Asezarea romaneasca Feleac este pomenita inca din veacul al XIV-lea, ca posesiune a orasului Cluj bucuradu-se de privilegii speciale pentru vrednicia locuitorilor "numai romanii care… aveau sarcina de a pazi codrul, in mijlocul caruia se asezasera", adica ii ocroteau pe drumeti, strajuiau drumurile si ii starpeau pe raufacatori si pe talhari.

Prima atestare documentare dateaza din anul 1367, cand satul era temeinic asezat, dupa randuielile stravechi ale neamului nostru. In ciuda vitregiei vremurilor, urmele manastirii de la Feleac n-au putut fi sterse. De la centrul de cultura ce a functionat aici s-au pastrat carti copiate, icoane pictate, nume de egumeni, o troita, toponime.

Demersurile pentru reinfiintarea manastirii Feleac au fost facute de Arhiepiscopia Clujului, in anul 1991, in vremea arhiepiscopului Teofil Herineanu, socotindu-se ca un act de dreptate facut stramosilor care, cu mari eforturi, au pastrat credinta, limba si doctrina romaneasca si ortodoxa in aceasta parte a tarii.

S-a dorit a se reinvia la Feleac un important focar de spiritualitate si un far de veghe al credintei, in imediata apropiere a Clujului, calugarii urmand a prelua si spori activitatile inaintasilor de la manastirea "Sfanta Troita" din Feleacul veacurilor XV-XVI.

 
 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 
 

Jobs

Firma: ALGIDA CENTER SRL
Nivel cariera: 2 - 3 ani
Tipul postului: Full-time
Oras: Ilfov
Perioada de valabilitate: 2022-01-20 00:00:00 - 2022-02-07 00:00:00