MUZEUL MEMORIAL MIHAIL KOGALNICEANU
4/4092
calendar_month 25 Sep 2007, 00:00
Casa in care a locuit odinioara Mihail Kogalniceanu functioneaza ca muzeu din anul 1971, prin stradania profesorului Gheorghe Baileanu. Dupa 23 de ani de activitate, in anul 1994, din cauza umiditatii excesive, muzeul este inchis, iar cladirea intra intr-un proces de restaurare-consolidare pana la sfarsitul anului 1999.
Monument istoric si de arhitectura, construit in 1936 in stil neoclasic, adaposteste obiecte personale, documente, carti apartinand istoricului si omului politic roman Mihail Kogalniceanu (1817 - 1891).
Imobilul va fi martorul primelor framantari revolutionare pasoptiste, a implinirii idealurilor de unitate si independenta, m mijlocul carora s-a situat fascinanta personalitate a lui Mihail Kogalniceanu. in calitate de „adiotant domnesc" al domnitorilor Mihail Sturdza si Grigore Alexandru Ghica, proprietarul ii primeste aici pe toti plenipotentiarii puterilor straine, pe conducatorii administratiei rusesti, pe membrii partidei unioniste si, mai tarziu, pe domnitorul Alexandru loan Cuza si pe regele Carol I. La cea de a cincea vizita a sa facuta la lasi, in aprilie 1869, principele Carol a fost gazduit in casele lui Kogalniceanu, unde „fu primit de elita societatii noastre, avand m cap pe Principele Grigorie Mihail Sturdza".

Adresa:
Iasi, Str. Mihail Kogalniceanu nr. 11