studentie.ro  » timp-liber » romania pitoreasca » MUZEUL OLTENIE CRAIOVA

MUZEUL OLTENIE CRAIOVA

Publicat: 06 Aug 2009 | Vizualizari: 5586

Este o institutie publica de cultura, cu personalitate juridica, de importanta regionala, aflata in serviciul societatii, care colectioneaza, conserva, cerceteaza, restaureaza, comunica si expune, in scopul cunoasterii, educarii si recrearii, marturii materiale si spirituale ale existentei si evolutiei comunitatilor umane, precum si ale mediului inconjurator.
Muzeul Olteniei Craiova este in subordinea Consiliul Judetean Dolj. Activitatea muzeului este finantata din alocatii de la bugetul de stat sau de la bugetele locale, dupa caz, precum si din venituri proprii care provin din tarifele pentru serviciii oferite, din donatii si sponsorizari, din alte activitati specifice.

Muzeul Olteniei isi desfasoara in prezent activitatea in trei sectii: Sectia de Arheologie si Istorie, Sectia de Etnografie, Sectia de Stiintele Naturii.
Colectivul de specialisti ai muzeului, alcatuit in decursul anilor din profesori si cercetatori eminenti ca: Stefan Ciuceanu, director intre 1915 - 1923, Marin Demetrescu, intre director intre 1923-1939, dr. C.S. Nicolaescu - Plopsor, conservatorul sectiunii de arheologie, director onorific intre 1922 - 1946, director intre 1946 - 1952, ing. Alfred Vincenz, conservatorul sectiei etnografice, cu sprijinul efectiv al membrilor Cercului stiintific Craiovean, a obtinut importante succese in tezaurizarea si valorificarea patrimoniului, muzeul devenind "unul dintre cele mai bogate si frumoase muzee ale tarii", un obiectiv important al vietii stiintifice si culturale romanesti, impunandu-se ca cea mai reprezentativa institutie culturala a Olteniei interbelice.
"Muzeul acesta nu vorbeste numai despre cele trecute, ci fiecare piesa, chiar dintre cele vechi - nota prof. univ. Eugeniu Sperantia, de la Cluj, la 4 aprilie 1937 - e o marturie despre dragostea vie si interesul totdeauna actual pentru stiinta si pentru pamantul tarii, pasiuni ale celor care au intocmit si care continua mai departe acest altar romanesc."
De-a lungul celor noua decenii de activitate, patrimoniul muzeului a cunoscut o crestere impresionanta. Daca in anul 1927 muzeul avea 1050 de piese, iar in 1955, 29120 de piese, in prezent, la Muzeul Olteniei se gasesc 234.988 de piese dintre care 573 sunt clasate in categoria Tezaur. Cresterea patrimoniului s-a realizat prin sapaturi arheologice, cercetari de teren, achizitii si donatii, ultimele provenind de la un cerc foarte larg de persoane ce constituie in fapt adevaratul nucleu de prieteni ai muezului.
Loc de intalnire al unor largi dezbateri pe teme cu caracter estetic, etnografic, biologic si istorico - documentar, cu participarea marelui public si a creatorilor si specialistilor din diferite domenii, Muzeul Olteniei a devenit azi o adevarata "academie" a frumosului si adevarului, indeplinind functii complexe, legate nemijlocit de cele ale institutiilor de invatamant, de arta, de educatie, asteptandu-si in continuare vizitatorii.
Adresa: Str. Popa Sapca, nr. 8, Craiova, Dolj
Telefon: 0251/411906; 0251/411674;
Fax: 0251/419435;
E-mail: muzeulolteniei@yahoo.com
office@muzeulolteniei.ro
Program:
Marti - Duminica: 9 - 17
Luni - inchis

 
 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 
 

Jobs

Firma: Confidential
Nivel cariera: 5 - 10 ani
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI
Perioada de valabilitate: 2022-01-28 00:00:00 - 2022-02-07 00:00:00