MUZEUL ORASENESC TASNAD
4/4488
calendar_month 28 Aug 2007, 00:00
Muzeul Orasenesc Tasnad este amenajat in Castelul Cserey Fischer. Cuprinde 4 sali expozitionale, grupate pe doua sectii: arheologie si istorie locala; etnografie.
Reorganizat in anul 1995, muzeul prezinta elemente specifice culturii materiale si spirituale din zona Tasnadului, marturii ale evolutiei istorice, predominand aspectrele creativitatii de tip traditional.
Muzeul se face remarcat indeosebi datorita existentei unor ateliere mestesugaresti complexe. In acest sens, salile expozitionale sunt structurate pe ideea prezentarii principalelor ocupatii si mestesuguri practicate in zona, aducand astfel in fata privitorului intelepciunea si indemanarea arhaica, simtul formelor si culorilor, ingeniozitatea si maiestria mesterului taran.
Patrimoniul arheologic provine din sapaturile efectuate in zona limitrofa orasului Tasnad si cuprinde vestigii ale epocilor: neolitic, bronzului, perioada dacilor liberi. Diverse obiecte si documente din epoca feudala si epoca moderna intregesc colectia de istorie. Regiunea etnografica a Tasnadului este parte componenta a zonei de "Codru", avand pe langa particularitatile proprii, si elemente etnoculturale specifice Satmarului si Salajului.
Expozitia de etnografie pune in evidenta principalele aspecte ale culturii materiale si spirituale specifice Tasnadului. In circuitul expozitional este inclusa si o sala de expozitii temporare, care reprezinta un cadru optim de prezentare a celor mai semnificative aspecte din istoria si cultura orasului si a judetului.
Expozitia de etnografie cuprinde o gama variata de obiecte din ceramica de uz gospodaresc si ceramica decorativa, produse in centrele de olarit din Tasnad, Vama, Baita, Cehu Silvaniei, unelte agricole traditionale, unelte folosite in atelierele mestesugaresti, specializate in prelucrarea lemnului, a fierului si a pieilor. Dispunand de mijloace tehnice rudimentare, cu materiile primi avute la indemana, industria casnica textila din zona Tasnadului a produs valori artistice de un remarcabil bun gust si rafinament. Prin varietatea obiectelor expuse (stergare, asternuturi de pat, fete de masa, fete de perna, costume populare traditionale), prin gama larga de motive decorative utilizate in ornamentarea acestora, colectia de textile a muzeului este purtatoare unor creatii artistice deosebit de valoroase si originale.