studentie.ro  » timp-liber » romania pitoreasca » PARCUL NATURAL GRADISTEA MUNCELULUI - CIOCLOVINA

PARCUL NATURAL GRADISTEA MUNCELULUI - CIOCLOVINA

Publicat: 07 Feb 2008 | Vizualizari: 6547

In Carpatii Meridionali, la circa 250 de kilometri nord-vest de Bucuresti, se afla una dintre cele mai complexe arii protejate din Romania. Este vorba de Parcul Natural Gradistea Muncelului Cioclovina. Acesta cuprinde, laolalta, obiective de o deosebita importanta arheologica, antropologica, etnografica, geologica, speologica, faunistica si floristica.


In parc este localizat sistemul celor 8 cetati fortificate din jurul capitalei politice, culturale si religioase a Daciei antice, Sarmizegetusa. Complexul antic constituie, practic, unul dintre obiectivele principale ale conservarii in Parcul Natural Gradistea Muncelului a Cioclovina. Cercetarea siturilor arheologice din zona este in curs, sapaturile scotand la iveala, an de an, noi dovezi privind locuirea acestor munti din cele mai vechi timpuri.


Este recunoscuta si valoarea floristica a parcului. Dintre speciile endemice intalnite aici mentionam crucea-voinicului (Hepatica transsilvanica), cimbrisorul (Thymus comosus) si brusturul negru (Symphytum cordatum). Avem si o serie de specii rare, precum Dianthus petraeus, Sesleria rigida, Anacamptis pyramidalis si Herminium monorchis.


Fauna este, de asemenea, foarte bine reprezentata. Sophnochaeta dacica, specie endemica identificata in Pestera Tecuri, Duvaluis budai, specie rara, care traieste in Pestera Ponorici, si Procerus gigas, cel mai mare gandac din Romania, sunt doar cateva dintre speciile de coleoptere care pot fi intalnite in acest parc natural.


Daca pestii, amfibienii si reptilele de aici nu ies din tiparele zonelor de munte, surprinde diversitatea pasarilor. Uliul porumbar (Accipiter gentilis) si acvila mica (Hieraetus pennatus) sunt doar doua dintre speciile deosebite din zona. Avem si multe mamifere, precum ursul (Ursus arctos), lupul (canis lupus), rasul (Lynx lynx) sau pisica salbatica (Felis silvestris).


Principalele ecosisteme din Parcul Natural Gradistea Muncelului a Cioclovina sunt padurile de fag, urmate de cele de molid. La fel de importante sunt si ecosistemele cavernicole. Intr-o proportie mai mica sunt prezente ecosistemele acvatice.

sursa: www.rri.ro

 
 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 
 

Jobs

Firma: ALGIDA CENTER SRL
Nivel cariera: Fara experienta
Tipul postului: Full-time
Oras: Ilfov
Perioada de valabilitate: 2022-01-20 00:00:00 - 2022-02-16 00:00:00