studentie.ro  » timp-liber » romania pitoreasca » PARCUL NATURAL PORTILE DE FIER

PARCUL NATURAL PORTILE DE FIER

Publicat: 07 Feb 2008 | Vizualizari: 9653

Parcul National Portile de Fier se afla in zona Defileului Dunarii, regiune situata la intrarea fluviului in Romania, in sud-vestul tarii. Practic, acest defileu reprezinta un unicat in intregul bazin al Dunarii, atat din punct de vedere geologic si geomorfologic, cat si floristic sau faunistic. Acesta a fost doar unul dintre argumentele pentru declararea zonei Portile de Fier drept arie protejata.


Parcul include prelungirile sudice ale Muntilor Banatului si Muntilor Mehedinti, precum si o parte a Podisului Mehedinti. Din punct de vedere administrativ, parcul este situat in judetele Caras-Severin si Mehedinti.


Din punct de vedere geologic, trebuie sa spunem ca diversitatea este impresionanta. Avem sisturi cristaline, dar si roci eruptive si sedimentare. Prin urmare, peisajele sunt spectaculoase, mai ales in ceea ce priveste defileele, dintre care cel mai important este cel de la Cazane.


Constructiile hidroenergetice din zona, care servesc centralele de la Portile de Fier I si II, au condus la cresterea nivelului Dunarii, in zona, cu circa 30 de metri, fluviul inundand gurile de varsare ale afluentilor, transformandu-le in golfuri. Principala unitate acvatica din zona este lacul de acumulare, care are o suprafata de 700 de kilometri patrati si un volum de circa 12 kilometri cubi.


Clima este temperata. Ea are totusi evidente influente submediteraneene, iernile fiind mai blande si umede, iar verile, mai aride.


in Defileul Dunarii, biodiversitatea este, si ea, impresionanta. Avem peste 4 mii de specii vegetale, dintre care 1700 sunt plante superioare, 549 sunt specii de alge si 375 sunt licheni. in zona putem gasi 1077 de specii de ciuperci.


Fauna cuprinde 5339 de specii, fapt ce denota o bogatie rar intalnita nu numai in Romania, ci chiar in Europa. Fauna caracteristica este centralaeuropeana, in care se interpun elemente eurasiatice si mediteraneene.


soparla de munte (Lacerta vivipara) este doar unul dintre relictele glaciare intalnite in zona. Mai avem si alte specii rare si foarte rare, precum fasa mare (Cobitis elongata), dintre pesti, si potarnichea de stanca (Alectoris graeca), intre pasari.

sursa: www.rri.ro

 
 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 
 

Jobs

Firma: Studio20
Nivel cariera: 6 - 12 luni
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI, Iasi, Pitesti, Ploiesti
Perioada de valabilitate: 2022-01-20 00:00:00 - 2022-02-08 00:00:00