studentie.ro  » timp-liber » romania pitoreasca » REZERVATIA BIOSFEREI DELTA DUNARII - PADUREA LETEA

REZERVATIA BIOSFEREI DELTA DUNARII - PADUREA LETEA

Publicat: 07 Feb 2008 | Vizualizari: 13161

Delta Dunarii este cea mai complexa arie protejata din Romania. Ea are in componenta mai multe ecosisteme unice in lume. Multe dintre acestea sunt, la randul lor, arii protejate, precum Padurea Letea, o spectaculoasa rezervatie naturala. Situata in partea de nord-est a Deltei Dunarii, Letea este considerata cea mai nordica padure tropicala din lume. Este cea mai veche rezervatie naturala declarata a Romaniei, fiintand ca atare din 1938.


Padurea Letea incepe din zona de nord a satului Lebada. Rezervatia se intinde pe circa 3200 de hectare. Este formata din mai multe zone - precum Hasmacul Mare, Tarla Popii, schiopul, Crusina si altele - care se desfasoara sub forma unor benzi de cativa km lungime si de 10 pana la 250 de metri latime.


Caracteristica principala a peisajului este data de modul ciudat in care saau dezvoltat arborii din aceasta padure. Trunchiurile sunt aplecate si contorsionate.

Practic, Letea este o padure de stejari brumarii, dar include si frasini, tei si plopi. Este singurul loc din Europa in care se intalnesc liane. Aici se pot identifica cateva mii de specii vegetale, mai multe zeci fiind unicat in Europa sau chiar in lume. in marea lor majoritate, plantele exotice de aici au aparut datorita semintelor aduse din Africa de pasarile migratoare.


Padurea Letea va fi inclusa anul viitor pe lista siturilor NATURA 2000, alaturi de o alta rezervatie naturala forestiera din Delta, Padurea Caraorman. Reteaua NATURA 2000 include habitatele naturale de maxima importanta din Europa si are ca principal scop integrarea lor intr-un program de stricta observatie si protectie.

 
 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 
 

Jobs

Firma: Studio20
Nivel cariera: 6 - 12 luni
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI, Iasi, Pitesti, Ploiesti
Perioada de valabilitate: 2022-01-24 00:00:00 - 2022-02-08 00:00:00