studentie.ro  » timp-liber » romania pitoreasca » REZERVATIA NATURALA CHEILE TURZII

REZERVATIA NATURALA CHEILE TURZII

Publicat: 20 Feb 2008 | Vizualizari: 14668

Cheile Turzii sunt o rezervatie naturala protejata, aflata la o distanta de 6 km vest de Turda, de-a lungul vaii Hasdate.
Au o lungime de 2.900 m si o inaltime a peretilor de pana la 300 m. Cheile ocupa o suprafata de 125 ha si s-au format prin erodarea rocii de calcar jurasic de catre raul Hasdate.

Cheile Turzii ofera un peisaj carstic de o rara salbaticie: stanci inalte si abrupte, creste ascutite, turnuri de piatra, valcele pietroase, grohotisuri, arcade etc. Contine peste 1.000 de specii de plante si animale, unele reprezentand elemente rare, ca usturoiul salbatic, acvila de stanca s.a.

Flora
In Cheile Turzii exista app. 1.000 de specii floristice, printre care piciorul cocosului, odoleanul, omagul, stanjenelul violaceu, vulturica, scorusul argintiu, usturoiul salbatic, s.a.

Sunt prezente 67 de specii de pasari, specii de pesti, batracieni, vulpea, nevastuica, jderul de piatra, mistreti, iepuri, nevastuica, caprioare etc.

In total se cunosc in Cheile Turzii cca 60 de pesteri, firide sau arcade (resturi ale unor pesteri prabusite), aproape toate de dimensiuni mici (doar 8 depasesc 20 m lungime, cea mai mare atingand 120 m).

Pestera "Cetateaua Mare" (aPestera lui Balicaa) se afla langa podul nr.4, pe partea dreapta a vaii Hasdate. Aici s-a adapostit o perioada haiducul Nichita Balica [3] din Petrestii de Jos, care a participat la revolta antiaustriaca a Curutilor.

Alte obiective turistice
Cabana Cheile Turzii
Cabana Cheile Turzii


Cheile Turzii se leaga printr-o serie de trasee de alte obiective turistice, cum ar fi Cheile Turului, Cascada Ciucas si Cheile Borzesti. Prin anii 30 ai secolului XX, sus pe stanca, pe partea stanga a Cheilor (in sensul de curgere al apelor vaii Hasdate) era asezata o cruce mare de lemn. Crucea a fost amplasata in perioada interbelica, in cadrul unei ceremonii publice, la care au luat parte atat oameni din partea locului, cat si oficialitati din Turda. Dupa razboi, crucea de lemn a fost inlocuita cu o cruce de metal (exista si azi).


Pe la mijlocul anilor 50 ai secolului XX, pe coama din partea dreapta a Cheilor (in sensul de curgere al apelor vaii Hasdate) exista o veche bisericuta din lemn, nefolosita. Spre sfarsitul anilor 50 oamenii locului au demantelat-o complet.

Peste apa vaii Hasdate exista 4 poduri suspendate. Primul pod (nr.1) este amplasat nu departe de intrarea in Chei, ultimul pod (nr.4) spre iesirea din Chei, in directia comunei Petrestii de Jos.


In 1935 in Chei s-a deschis o cabana cu aspect medieval, in zona fiind instalate ulterior mai multe case de vacanta.

 
 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 
 

Jobs

Firma: ALGIDA CENTER SRL
Nivel cariera: 2 - 3 ani
Tipul postului: Full-time
Oras: Ilfov
Perioada de valabilitate: 2022-01-23 00:00:00 - 2022-02-06 00:00:00