studentie.ro  » timp-liber » romania pitoreasca » REZERVATIA NATURALA PIATRA REA

REZERVATIA NATURALA PIATRA REA

Publicat: 20 Feb 2008 | Vizualizari: 4685

Rezervatia naturala Piatra Rea, 50 ha, categoria I-a IUCN, protejata in special pentru abundenta exemplarelor de floare de colt (Leontopodium alpinum). S-a constituit ca arie protejata prin Legea 5/2000 privind aprobarea Planului de Amenajarea Teritoriului National - sectiunea III - in zone protejate, avand codul 2589, se afla in cadrul Parcului National Muntii Rodnei si face parte din categoria a I-a, rezervatie stiintifica. Scopul administrarii rezervatiei este cel de conservare a habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, diversitatii biologice. Rezervatia se afla in localitatea Borsa iar altitudinea medie la care se gaseste este de 1500 m. Aceasta este delimitata de paraiele Fantana (in E) si Cimpoiasa (in V) aici se afla una dintre cele mai spectaculoase cascade din Carpati, cascada Cailor, o cadere de apa de circa 80 m. Relieful acestei zone de eroziune este alcatuit din calcare cristaline, cu platou structural cu fenomene endo si exocarstice (ravene, pesteri, doline, lapiezuri). Aici se poate intalni o vegetatie diversa incepand cu cea nemorala si pana la cea subalpina si alpina, cu numeroase specii rare cum sunt:


Gusa porumbelului (Silene nivalis)
Paiusul (Festuca porcii)
Clopotelul de munte (Campanula carpatica)
Soparlita (Veronica baumgartenii)
Ghintura (Gentiana lutea)
Mierea ursului (Pulmonaria filerszkiana)
Floarea de colt (Leontopodium alpinum) - ocrotita
Smardarul (Rhododendron sp.) - ocrotit


Majoritatea zonei forestiere din cadrul rezervatiei este formata din molid (Picea abies), intalnindu-se intr-un procent redus si brad (Abies alba), fag (Fagus silvatica), scorus (Sorbus sp.) paltin (Acer pseudoplatanus), frasin (Fraxinus excelsior) s.a. Ca specii de animale in aceasta zona intalnim:


ursul (Ursus arctos) - ocrotit
cerbul (Cervus elaphus)
capra neagra (Rupicapra rupicapra) - ocrotita.

 
 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 
 

Jobs

Firma: S.C. SANADOR S.R.L.
Nivel cariera: 1 - 2 ani
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI
Perioada de valabilitate: 2022-01-15 00:00:00 - 2022-02-10 00:00:00