AMSTERDAM - FARA TABU-URI DOAR CREATIVITATE
calendar_month 20 Nov 2007, 00:00
In capitala Olandei pana si un cer innourat e descris ca o joaca creativa a norilor, lipsita de prejudecati si de compromisuri. Se spune ca ar fi un dans pasional, in care norii se strang unul in altul, pentru a ascunde umbrele pamantesti. Metafore? Poate. Dar Impactul pe care il are Amsterdamul, la prima descoperire, asupra turistilor e imens si cele mai banale experiente sau imagini primesc, involuntar, o cu totul alta valoare.
Ramai surprins din start, pentru ca imaginea Amsterdamului e legata in general de lipsa de prejudecati, dar ceea ce il defineste cu adevarat e creativitatea. E un loc plin de fantezie, strabatut de o atmosfera romantica, care se scurge lin pe numeroasele canale ale orasului.
Nu e un oras mare si e greu sa te pierzi in el, mai ales ca oricand o sa gasesti pe cineva dispus sa te ajute. Dar o sa-ti pierzi multe amintiri acolo, pentru a face loc unora extrem de puternice.
Trebuie spus ca toamna e perioada ideala pentru o intalnire cu unul dintre "marile orase mici ale lumii". Nu e foarte aglomerat si olandezii se molipsesc aproape cu totii de o atitudine melancolica, calda si foarte prietenoasa. E vremea plimbarilor romantice, printre lumina lumanarilor asezate pe mesele cafenelor, scoase pe trotuar.
Amsterdamul are doar 700.000 de locuitori, peste 500.000 de biciclete, 160 de canale, peste 1.200 de poduri si in jur de 300 de hoteluri. Orasul e inundat insa in sezon de vizitatori, numarul lor depasind 3 milioane pe an, si e pacat sa-l cunosti mergand ridicat pe varfuri, pentru a avea o panorama acceptabila. Si cu siguranta nu vrei sa ratezi absolut nimic, pentru ca Amsterdamul are de oferit cate ceva la fiecare pas. Din aceasta cauza s-a nascut si imposibilitatea de a stabili un itinerariu obiectiv, majoritatea atractiilor majore regasindu-se in strada. Amalgamul de culori, arhitectura caselor, vanzatorii ambulanti si turta dulce fac parte din cultura orasului. Lipsa prejudecatilor de asemenea.
In Piata Dam, de exemplu, centrul istoric al orasului, care adaposteste Palatul Regal, va puteti bloca ore in sir cu ochii atintiti asupra unor imagini unice, feerice. Pe de alta parte, celebrul Cartier Rosu e locul in care timpul si spiritul prind alte valente. Cafenele parfumate, in care se vand droguri usoare, oameni inghesuiti in jurul tarabelor, geamurile prin care-ti zambesc fete, travestiti, homosexuali, aflate la cativa pasi de Oude Kerk, o biserica veche, decorata cu elemente gotice si renascentiste, definesc clar echilibrul spiritual al orasului.
Amsterdamul e un oras al podurilor, unele incredibile ca arhitectura, dar, poate cel mai impresionant e cel pe care olandezii l-au construit intre aceste doua lumi, una aparent extrema, fara tabu-uri si o alta, conservatoare.
De pe stradute puteti sa va retrageti oricand in unul dintre cele 50 de muzee, fie ca e vorba de Rijksmuseum - muzeul national, sau de muzeul erotic sau cel al torturii. E, pana la urma, un oras al culturii, iar numeroasele lucrari ale lui Rembrandt sau Van Gogh o sa va faca sa simtiti din plin asta. Dupa muzeele clasicilor, e cazul sa le descoperiti si pe cele ale caror tematica e filmul, teatrul, berea Heineken sau echipa Ajax.
Iar cand terminati cursurile unice de arta, pentru ca ritmul orasului sa nu va para prea exploziv, localnicii va recomanda sa va urcati pe o bicicleta si sa va reintegrati, in pasiunea cu care acesta traieste, pedaland, printre anticariate, galerii de arta, florarii sau bacanii pline de delicatese.
Renuntati la cele doua roti si a ghidonului doar in fata Galleriei d''Arte, locul ideal pentru suveniruri. Eventual, mergeti si in Piata Noordermarkt, unde o sa descoperiti numai minunatii de cadouri, ratacite in parfumul branzeturilor, pe care localncii le aduc aici in fiecare dimineata sa le vanda.Nu ratati nici magazinele de antichitati din Nieuwe Spiegelstraat.
Noutati