Daca ai citit in povesti despre palatul de clestar poate o sa te bucuri sa afli ca nu trebuie sa calatoresti decat pana la Cercul Polar, ca sa vezi o versiune moderna a acestuia. Inginerii secolului pun anual la dispozitia publicului hoteluri de gheata, in peisaje arctice sau autohtone,in care timpul pare ca a inghetat si el.
Unii o considera o experienta aproape primitiva, descinsa din Epoca de Gheata, insa cazarea la un astfel de hotel garanteaza decorul pentru o vacanta de iarna fantastica. In cazul faimosului ICE HOTEL, doi tineri scandinavi s-au hotarat sa ofere lumii o atractie nemaintalnita. In fiecare an, o constructie de gheata unica se ridica in satucul suedez JukkasjArvi, la 200 de kilometri la nordul de Cercul Polar.
Pe aici, intr-o salbaticie aproape netulburata, curge raul Torne. Acesta este sursa materiei prime, din apa sa curata si nepoluata creandu-se cea mai limpede gheata pentru arhitectura, arta si design. Cu multa grija si rabdare, gheata este taiata si depozitata in conditii optime, iar zapada necesara pentru diverse parti ale proiectului este realizata cu ajutorul unor masinarii speciale. Constructia numita ICE HOTEL a devenit faimoasa in lume pentru ca ofera sansa unor momente remarcabile. Iar cand te referi la un hotel de gheata, momentele nu dureaza decat pana la ivirea soarelui de vara care il face sa dispara fara urme.
Nu doar schimbarile exterioare de temperatura, ci si cele din interior modifica aspectul constructiei inghetate. Blocurile uriase de gheata, finisate in cel mai mic detaliu, alcatuiesc camere unice in felul lor, bogat decorate, in care te asteapta un pat de gheata cu saci de dormit bine captusiti. Iti pui o acamasa de noaptea cu izolare termica si admiri peisajul suprarealist din jurul tau. Fiecare sculptura, fiecare element de design isi schimba neincetat forma, datorita interactiunii dintre ele si caldura pe care o emana locatarii fiecarei camere.
Indiferent de temperaturile cu minus de afara, in hotel ele nu scad niciodata sub -8 AC. Dimineata, cand iti scoti capul din asternuturi, iti poti savura micul dejun la pat, cu un ceai fierbinte de merisor din partea casei,tolanit pe o blana de ren precum in povestile scandinave. Daca preferi o sauna matinala, prosoapele sunt gata pregatite. Recunosc, nu am aflat inca cum sta treaba cu toaletele sau daca poti face o baie calda cu spuma, dar ti se pune la dispozitie o baie turceasca - hammam.
Fiecare camera are ceva specific, o tematica, decoratii si obiecte de arta special realizate pentru ea, cel mai adesea din combinatii de gheata cu spoturi luminoase, care creeaza efecte fantastice. Holurile hotelului sunt adevarate galerii de arta, la care lucreaza an de an echipe internationale de artisti.
Anul acesta, in premiera, a fost ridicata si o capela in cadrul hotelului, unde turistii cei mai incantati de idee au hotarat sa isi uneasca destinele. Un sfarsit fericit pentru o poveste de dragoste, sau mai bine zis un nou inceput, poate sa se petreaca in acest decor de basm.
Chiar daca nu vrei sa ramai peste noapte, hotelul este deschis vizitatorilor, care vin sa admire creatia uimitoare a tinerilor suedezi. In ciuda faptului ca este efemera, poate tocmai in asta consta frumusetea constructiei de gheata. Stiind ca nu va fi mereu la dispozitia ta, te bucuri mai intens, atat de experienta in sine, cat si de designul sau mereu diferit.
ICE HOTEL este dotat, ca orice hotel, cu restaurant, bar si club. Daca nu poti merge in Suedia, cel putin poti sa dai o raita prin Tokyo, Londra, Milano sau alte capitale, unde ICEHOTEL, impreuna cu firma Absolut a dat nastere unor baruri de gheata futuriste si foarte curtate.
In ultimii ani, Romania s-a mandrit si ea cu o constructie pe acelasi principiu, un hotel de gheata din muntii Fagaras, numit Balea Lac Ice Hotel. Desi nu il putem numi palat de clestar, si acesta reprezinta o atractie care-ti taie rasuflarea. Nu doar pentru ca se afla la peste 2000 m altitudine, ci si pentru ca realizatorii proiectului se straduiesc sa il transforme intr-un brand international.
Uneori, cand termini de citit o poveste, ramai cu nostalgia celui care stie ca totul a fost o frumoasa inchipuire. Cu atat mai mult sunt de admirat cei care nu accepta sa traga o linie clara intre basm si realitate, lasandu-le sa se intalneasca in lumea in care traim si lasandu-ne si pe noi sa luam parte.