Am luat metroul 7 din Queens pana la statia 5 Ave Bryant Park dupa o calatorie in care m-a uimit relaxarea oamenilor din vagon. Cand am iesit, ochii mi-au cazut pe cladirea de peste strada, o sucursala a bancii M and T. I-am ridicat incercand sa o cuprind, dar nu am reusit sa gasesc cerul, un sentiment pe care il ai deseori in Manhattan.
Locul respectiv a ramas unul dintre favoritele mele din New York, in cea mai mare parte pentru ca acolo am inspirat prima data aerul newyorkez. Dar si pentru ca parculetul respectiv, deloc mai mare decat o batista verde aruncata pe terenul de ciment, are darul de a-i izola fonic de cele patru bulevarde mari care il incadreaza pe cei care se intind pe pajiste sau pe scaunele asezate de administratia parcului.
Cand esti in Bryant, nu mai auzi masinile, ci doar clinchetul paharelor si zumzetul celor care coboara de la birourile din jur sa ia pranzul la restaurantul lipit de peretele bibliotecii metropolitane adiacenta parcului. In Bryant Park am mancat salata de ton si de crab luate de la un Deli din Queens, salata de fructe si de ananas cumparata de la un magazin similar de langa Times Square si am baut multe cafele de la Starbucksul de peste strada.
Am mai citit reviste de la Reading Corner, am stat intinsa pe pajiste sa ma uit la cer si m-am uitat lung la cortul care a acoperit-o in perioada festivalului de moda de la New York. O data cu cortul, s-a dus si pajistea din pacate.
Times Square, ToysRUs, Tonic, magazinul Virgin si la dreapta catre centrul Rockefeller
Times Square is something else. Ajungi acolo traversand 5th Avenue care il separa de Bryant Park si dai peste trei sau patru blocks de cladiri imbracate de sus pana jos mashuri publicitare. Te simti ca un copil in ziua de Craciun.
Sunt atat de multe culori care iti cer atentie, incat iti este frica sa nu le ratezi. Ca populatie, Times Square este de x, y, z, w ori mai circulat decat trotuarul din Piata Unirii la ora de varf. Se merge incet, pentru ca nu poti razbate prin marea de oameni, dar se merge cu rabdare. Nu auzi doua persoane vorbind aceeasi limba in jurul tau, iar engleza este cam ultima care iti ajunge la urechi. In Times Square, am avut trei, ba nu, patru, must seeuri.
Magazinul ToysRUs, un paradis al jucariilor nu doar pentru copii; loungeul Tonic unde mergeam pentru gin, muzica si after-work chillina, magazinul Swatch si una dintre stradutele care pleaca din Times Square si merg spre 6th Ave, pentru a te duce mai apoi la Rockefeller Center. Rockefeller Center este lounge in summer si skating rink in winter. In orice anotimp troneaza asupra sa zgarie - norul Rockefeller si statuia unui Prometeu aurit.
5th Ave, magazinul LV, turnul Trump, Central Park si trasurile
5th Avenue a este un bulevard pe care nu l-am simtit. Nu am reusit sa ma conectez la el, nu am petrecut mult timp acolo.
E locul pentru cumparatori in New York, iti cere sa pasesti dintr-un magazin in altul, sa iti amorteasca bratele sub greutatea sacoselor branduite. Nu am intrat la
Louis Vuitton, dar mi-am facut curaj si am vazut marmura rosie din interiorul turnului Trump. Am coborat si am mers catre Central Park.