Tipuri de drumetii, cu exemple de trasee pe care le poti face
calendar_month 20 Apr 2022, 00:00
O drumetie este o plimbare relaxanta prin natura, asadar o activitate reconfortanta in aer liber, ideala mai ales dupa sesiunile stresante de examene. Desi in mare parte se asociaza cu zonele montane, sunt mai multe tipuri de drumetii pe care le poti face impreuna cu gasca ta.
Drumetie usoara prin padure sau pe dealuri
Drumetia prin padure este o idee care poate veni pe neasteptate, intr-un weekend cu soare in care te plictisesti acasa. Nu ai nevoie de cine stie ce pregatiri, iar echipamentul este minim. Practic, te poti descurca cu ce ai prin garderoba. Opteaza intotdeauna pentru o pereche de adidasi confortabili si haine sport, cat mai lejere.
Asadar, daca esti in cautarea unei drumetii prin padure, fara dificultate, poti face o plimbare prin padurea din Rezervatia Naturala Comana. In plus, in zona gasesti si un Parc de Aventura. Urca cu gasca in masina si seteaza pe Waze destinatia!
De asemenea, daca te afli in apropierea unor dealuri sau coline, nu ezista sa le descoperi, mai ales intr-o zi insorita. Sunt mici urcusuri si coborasuri perfecte pentru pofta de mancare si un somn mai bun. De exemplu, in zona turistica din satele Moieciu-Simon gasesti mici poteci, multe dintre ele pornind chiar din curtea unor pensiuni. Pentru o indrumare corecta, intreaba proprietarul ce si cum.
Drumetie pe munte, cu dificultati variate
Drumetia pe munte poate avea trei tipuri de dificultate, de la mica sau usoara, medie pana la mare sau dificila. Pe munte, nivelul de echipare trebuie sa corespunda dificultatii. In orice caz, de data asta echipamentul este obligatoriu. Asadar, sa nu-ti lipseasca bocancii de drumetie, cu suport pentru glezna, dar nici tipul de imbracaminte care sa nu retina transpiratia corpului, respectiv o geaca impermeabila si anti-vant.
Daca vrei o drumetie de o zi, inseamna ca urci si cobori de pe munte pe parcursul aceleiasi zile, in caz contrar va trebui sa campezi la cort sau la o cabana montana. O drumetie pe munte se stabileste cu cel putin o zi inainte, verificand intotdeauna starea vremii.
In functie de drumetia aleasa, accesul rutier poate pune mai multe sau mai putine probleme. De exemplu, pentru drumul forestier spre Poiana Pelegii via Barajul Gura Apelor, de unde porneste drumetia spre Lacul Bucura din Muntii Retezat, trebuie sa ai in plan un vehicul cu garda la sol inalta si, ideal, tractiune 4x4. Prin urmare, cauta printre prietenii tai pe cineva cu Dacia Duster sau ceva similar.
Daca vrei sa mergi in zona Pietrei Craiului, te poti orienta catre o drumetie la Cabana Curmatura, cu intoarcere prin Prapastiile Zarnestiului. Drumul neasfaltat, care duce la punctul de plecare - Fantana lui Botorog, este accesibil chiar si pentru masinile de oras.
Drumetie initiatica, de tip pelerinaj
O asemenea drumetie-calatorie este una complexa, pe distante lungi, iar pregatirea psihica si fizica trebuie sa fie foarte buna. Se identifica cu ideea de pelerinaj, deoarece este inspirata din evenimentele din trecut, atunci cand pelerinii calatoreau pe jos pentru a ajunge in locuri religioase importante, cum ar fi pe Muntele Sinai.
O mai poti considera o drumetie initiatica, in care poti medita si contempla in voie. Cazarea si mancarea nu se face prin hoteluri si restaurante, ci prin diverse locuri simple, cum ar fi pe la localnici sau manastiri.
Daca in strainatate avem cateva trasee faimoase, cum ar fi El Camino de Santiago, in Romania, putem spune ca o drumetie de tip pelerinaj poate fi considerata Via Transilvanica. Este evident de inteles ca masina sau orice alt mijloc de transport are un caracter foarte limitat, doar in cazuri de urgenta.
Dupa cum tocmai ai aflat, tipurile de drumetii sunt variate si accesibile pentru oricine isi doreste o conectare cu natura. Este foarte posibil sa iti doresti si tu asta!
Sursa foto: Shutterstock
Noutati