Travel: Bucura-te de farmecul toamnei in Apuseni, la Groapa Ruginoasa!
3/34556
calendar_month 03 Sep 2014, 00:00
Luna septembrie este ideala pentru calatorii, asta pentru ca spectacolul oferit de natura colorata in nuantele toamnei este impresionant si merita a fi savurat in toata minunatia lui. Daca vrei sa pornesti intr-o scurta calatorie in putinul timp care ti-a mai ramas din vacanta de vara, iti recomandam Muntii Apuseni bogati in obiective turistice spectaculoase.

Unul dintre acestea este si Groapa Ruginoasa, un fenomen cu totul aparte pentru peisajul autohton, unde eroziunea solului a dat nastere in aceasta zona unei formatiuni care seamana ca o “rana deschisa in trupul muntelui”. Stratele de coartite au fost facute tot mai vizibile pe masura ce diametrul gropii s-a marit, culoarea lor rosie-violacee indreptatindu-ne sa numim aceasta formatiune o “rana a muntelui”.

Groapa Ruginoasa este o ravena uriasa care in prezent a ajuns la 100 de metri adancime si la un diametru de 600 de metri. La ea se ajunge din Saua Vartop mergand spre Lunca. Dupa ce se paraseste soseaua, se traverseaza paraul si urmeaza un traseu la pas care dureaza aproximativ 40 de minute. La sfrasitul urcusului se ajunge intr-o poiana din care se deschide in zare un peisaj rupt parca de tot ce am mai intalnit pana acum in peisajul mioritic: Groapa Ruginoasa.

Si pentru ca spuneam ca Apusenii sunt bogati in obiective turistice aflate destul de aproape unele de altele, e bine de stiut ca, dincolo de groapa se afla Poiana Florilor (un covor imens de flori de o frumusete rapitoare) si, la mica departare, Pietrele Galbenei (un monument al naturii situat la altitudinea de 1.234 de metri).

Asadar, daca va incumetati sa porniti intr-o calatorie in Apuseni in acest inceput de toamna, nu uitati sa va rezervati un loc de cazare in Arieseni aici.

Foto 1: romania-redescoperita.ro

Foto principala: dreamdestinations.ro