Travel: Petrece o vacanta boiereasca la Conacul Polizu din Iasi!
3/36237
calendar_month 12 Mar 2015, 00:00
Frumusetile nedescoperite inca indeajuns ale Romaniei continua sa ne uimeasca si astazi, cu o mica bijuterie arhitecturala pe care am gasit-o la 78 kilometri departare de Iasi, in localitatea Maxut. Conacul Polizu aflat aici si-a capatat stralucirea de odinioara si isi primeste astazi turistii intr-o atmosfera eleganta si prietenoasa, care depaseste cu mult conditiile oferite de multe hoteluri... urbane.

Construit in stil neoclasic de ultimul domnitor al Moldovei, Constantin T. Ghica-Deleni, conacul a fost finalizat in anul 1888 si vazandu-i stralucirea de astazi, parca nu iti vine sa crezi ca a fost in perioada comunista, timp de peste 40 de ani, sediu C.A.P. Odata intrat pe mana comunistilor, peste 24 000 de carti valoroase din colectia familiei au fost arse si mare parte din mobilierul original a fost ars, furat sau distrus. Cu toate acestea, putinele piese salvate au fost reconditionate si le veti regasi chiar in camerele in care veti fi cazati. Conacul a fost folosit in trecut ca resedinta de vara de membrii familiei Ghica-Deleni.

Norocul acestui conac boieresc transformat astazi in casa de oaspeti pentru turisti a fost mostenitoarea sa de drept, care, dupa indelungi procese a reusit sa recupereze cladirea in 2005. Odata recuperat, mostenitoarea conacului din Maxut a inceput lucrarile de renovare, si, din 2012, cochetul conac isi invita turistii sa il descopere.
Inconjurat de zeci de hectare de verdeata, livezi de pomi fructiferi, vita de vie si ferme organice din care se aprovizioneaza bucataria conacului, locul este ideal pentru relaxare si pentru calatorii in imprejurimi.

Daca te gandesti sa faci o vizita in viitorul apropiat la Conacul Polizu din Maxut, Iasi, rezerva-ti din timp un loc de cazare aici.

Foto interior articol: turistu.ro
Foto principala: conacpolizu.ro